Energetska zajednica o Srbijagasu u novom izveštaju

Srbija | Gas

indexKako prenosi danas portal euroaktiv.rs, Energetska zajednica će u oktobru razmatrati o mogućim kaznenim merama protiv Srbije. Srbija nije rešila ključno pitanje razdvajanja delatnosti u gasnim kompanijama zbog čega će Ministarski savet Energetske zajednice (EZ) u oktobru odlučivati o eventualnom uvođenju sankcija protiv nje, navodi se u godišnjem izveštaju EZ. Razdvajanje još nije u potpunosti završeno ni u Elektroprivredi Srbije (EPS), mada je ostvaren napredak. Energetska zajednica traži i da se što pre proceni da li su Srbiji potrebne regulisane cene struje. EZ je ocenila da Srbija u oblasti obnovljive energije nije ostvarila značajan napredak dok u domenu prirodne sredine od Srbije traži da uvede u nacionalne zakone i efikasno primenjuje Direktivu o sumporu u gorivu.

„Srbija nije rešila ključno pitanje neusklađenosti (sa pravnom tekovinom) koje predstavlja uporno i stalno kršenje obaveza iz Ugovora o EZ – razdvajanje u Srbijagasu i Jugorosgasu u skladu sa Drugim energetskim paketom, a kamoli sa Trećim energetskim paketom“, navodi se u izveštaju koji obuhvata period od septembra 2015. do septrembra ove godine.

U izveštaju koji je objavljen 27. septembra, podseća se da je Sekretarijat EZ podneo zahtev Ministarskom savetu da u oktobru donese odluku u skladu sa članom 92 Ugovora o EZ.

Sekretarijat EZ je u martu dao rok Srbijagasu da završi razdvajanje do 1. jula ove godine, upozorivši da će u suprotnom pitanje proslediti Ministarskom savetu. Direktor Sekretarijata EZ Janez Kopač je tada rekao da bi sankcije mogu biti simbolične, ali i ozbiljnije poput uskraćivanja pretpristupnih fondova IPA za energetiku.

U izveštaju se navodi da Srbijagas i dalje ima licencu i obavlja funkciju operatera prenosnog sistema i snabdevača prirodnim gasom.

U zaključcima o sektoru gasa se konstatuje da je Srbija ostvarila veliki iskorak u prenošenju Trećeg energetskog paketa u nacionalno zakonodavstvo i u početku uložila napore kako bi otklonila kršenja propisa iz Drugog energetskog paketa u vezi sa razdvajanjem delatnosti u Srbijagasu.

Medjutim, Srbija je u proteklih godinu dana praktično poništila ono što je godinu dana ranije uradila na razdvajanju delatnosti u gasnim kompanijama, navodi se u godišnjem izveštaju Energetske zajednice, a prenosi Euroactiv.rs

Energetska zajednica je konstatovala i da su usklađeni samo podzakonski akti za koje je bilo zaduženo regulatnao telo. Srbija je, kako se navodi, čak usporila ritam usklađivanja podzakonskih akata i praktično ništa nije uradila u smislu pripremnih radnji za razdvajanje operatrera prenosnog sistema pre isteka rokova za sertifikaciju.

Izvor: euroactiv.rs