Energetska bezbednost važna za prosperitet

Srbija

290933Bez energetske bezbednosti i diverzifikacije energetske politike ne možemo da očekujemo da na ekonomskom planu puno prosperiramo i da na pravi način organizujemo našu zemlju, poručio je danas potpredsednik skupštine Vladimir Marinković.

„Bez javnog i dobrog dijaloga između privrede i države i jakih imputa koje dobijamo od privrednika i potencijalnih investitora, jasno je da ta politika ne može da bude na nekom zavidnom nivou“, istakao je Marinković na otvaranju 4. biznis konferencije BEES 2016 „Kako privući nove investicije u energetskom sektoru – projekcije do 2020“.

On smatra da imamo dovoljno resursa, snagu i energiju, ali što je najbitnije političku volju da razvijamo energetski sektor.

Marinković je poručio da je parlament spreman na dijalog i da su privrednici, strukovna udruženja, asocijacije dobrošla u parlament kako bi razgovarali o svakom aspektu koji će doprineti tome da se zakonska regulativa poboljša i da se na najbolji mogući način razvija energetski sektor s obzirom na dobre potencijale.

Podsećajući da je krajem 2015. donet nov zakon o energetici, on je izrazio nadu da taj dokument daje mogućnost investitorima za investicije u svim aspektima energetike, te da daje mogućnost za sprovođenje strategije naše zemlje u domenu energetske politike.

Šef predsedništva za zapadni Balkan Evropske investicione banke Dubravka Negre rekla je da je zahtev Evropske komisije da ta banka poveća aktivnosti u zemljama zapadnog Balkana kroz takozvanu inicijativu ekonomskog i socijalnog okvira koji treba da se poveća u ovom delu Evrope.

„Dobili smo novi mandat da finansiramo veći broj projekata i u većem iznosu i planiramo da plasiramo dodatnih dve milijarde evra u naredne četiri godine u zemlje zapadnog Balkana i da ta sredstva kombinujemo sa bespovratnim sredstvima“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, fokus tih sredstava između ostalog i na projektima energetike. Ona je izrazila nadu da će posle nekog vremena donekle usporenih investicija uspeti da realizujemo nove projekte i u sektoru energetike. Direktor Mas Medija Internacional Milivoje Radovanović rekao je da je energija ključni problem budućnosti.

On je rekao da na konferenciji učestvuju predstavnici više od 20 država sa ciljem povezivanja i umrežavanja državnih i finansijskih institucija, lokalnih samouprava, asocijacija i drugih biznis faktora.

Konferencija je održana uz institucionalnu podršku Ministarstva rudarstva i energetike i Inžinjerske komore Srbije.

Izvor: tanjug.rs

V.V.