Energetika i turizam sektori za bolju saradnju Portugalije i Crne Gore

Vesti | Region

 

Foto: Ministarstvo ekonomije Crne Gore

Foto: Ministarstvo ekonomije Crne Gore

Crna Gora i Portugalija treba da ostvare bližu ekonomsku saradnju, a ključni sektori u kojima ona može biti produbljena su energetika i turizam, zaključeno je na sastanku ministarke ekonomije Dragice Sekulić i ministra ekonomije u Vladi Portugalije Manuela Caldeira Cabrala.

Ministarka Sekulić boravi u portugalskom gradu Porto gde će, nakon sastanka sa ministrom Cabralom, predstaviti investicione mogućnosti Crne Gore.

Tokom sastanka obe strane su izrazile uzajamno zadovoljstvo povodom susreta, kao i nadu da će se saradnja dva ministarstva, kao i dve zemlje produbiti i poboljšati na svim poljima.

Portugalija ima velika iskustva u izgradnji vetroelektrana, ne samo u toj, već i u drugim zemljama, gde su portugalske kompanije prepoznate kao stabilni strani direkti investitori u ovom sektoru, saopšteno je tokom sastanka.

U sektoru tuzima prepoznata je mogućnost saradnje u prenosu know-how, ali i direktnom investiranju.

Portugalija, kao zemlja tradicionalno okrenuta turizmu, ima dobro razvijen edukativni sistem za ovaj sektor koji pokriva srednje škole i fakultete, dajući, pored teorijskog, i praktično znanje i iskustvo, naveli su portugalski predstavnici.

Zaključeno je da postoji mogućnost direktnog investiranja portugalskih investitora u oblast turizma, kroz greenfield investiranje i putem privatizacije dostupnih hotela u Crnoj Gori.

Milisav Pajević