EnE17 – Obrazovanje o klimatskim promenama za održivi razvoj Srbije

Vesti | Srbija | Klimatske promene

Foto: EP

U okviru obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine, 5. juna, u prostorijama Privredne komore Srbije održana je konferencija „Životna sredina ka Evropi – EnE17“, u organizaciji strukovnog udruženja Ambasadori održivog razvoja i životne sredine. Ova već tradicionalna manifestacija održava se trinaestu godinu za redom i predstavlja zvaničan događaj kojim se u Republici Srbiji obeležava Evropska nedelja održivog razvoja (European Sustainable Development Week, ESDW). ESDW je inicijativa rasprostranjena na području evropskih zemalja koja stimuliše i čini vidljivim aktivnosti, projekte i događaje koji promovišu ciljeve održivog razvoja UN ( Sustainable Development Goals, SDGs). Ekipa Energetskog portala bila je prisutna tokom ove celodnevne manifestacije.

Događaj je otvorio Goran Trivan, Sekretar za zaštitu životne sredine Grada Beograda, izrazivši ovom prilikom veliko zadovoljstvo zbog dugogodišnje saradnje Sekterarijata sa civilnim i vladinim sektorima. Gospodin Trivan pozvao je javnost da se u budućnosti još aktivnije bavi ekološkim problemima, istakavši pritom da smatra kako bi Srbija trebalo vrlo strpljivo da pristupa otvarnju Poglavlja 27 ka ulasku u Evropsku uniju. U svom obraćanju, gospodin Trivan takođe je predočio koliko odgovorno se razvijene evropske zemlje odnose prema problemu globalnog zagrevanja danas, podsetivši da se celokupno stanje evropskih zemalja u velikoj meri može sagledati upravo kroz njihov način postupanja u različitim aspekatima životne sredine.

U uvodnom delu, zamenik šefa misije Ambasade Finske u Beogradu, gospođa Päivi Alatalo, pročitala je pismo zvaničnika država pripadnica Nordijske alijanse povodom aktuelnog izlaska SAD-a iz Pariskog sporazuma o klimi. Alatalo je naglasila i da su u Finskoj teme zaštite životne sredine integrisane u sistem obrazovanja već u predškolskim ustanovama i nižim razredima osnovnih škola.

Stanojla Mandić, Zamenica poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Republike Srbije, govorila je o ostvarivanju prava na informacije vezane za segmente zaštite životne sredine u Srbiji i dostupnosti ovakvih vrsta podataka fizičkim i pravnim licima.

Ispred Privredne komore Srbije, prisutnima se obratio njen potpredsednik, Zoran Vujović. U okviru uvodnog dela konferencije govorila je i dr Mirjana Drenovak Ivanović, sa Pravnog fakulteta u Beogradu, kao jedan od članova Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji Vlade Republike Srbije zadužena za određene sektore poglavlja 27.

Dodeljena povelja Zelena Planeta Kompaniji Tetra Pak

Društvo stručnjaka ekoloških nauka Srbije dodelilo je Kompaniji Tetra Pak povelju Zelena Planeta, jedno od najznačajniji priznanja koje se u Srbiji dodeljuje za višegodišnji uspešan rad u oblasti zaštite životne sredine. Kompanija Tetra Pak podržava međunarodni program Eko-škole, kroz Eko-paket projekat koji realizuju Ambasadori održivog razvoja i životne sredine, te je EnE17 konferencija prilika da se promovišu primeri dobre prakse u očuvanju životne sredine. U ime  žirija, direktor Fonda „Zelena planeta“, gospodin Branislav Marinkov, obratio se prisutnima. Povelju je u ime Kompanije Tetra Pak primila Ljubica Naumović, referent za zaštitu životne sredine u Tetra Pak Production doo Beograd.

Obrazovanje o klimatskim promenama za održivi razvoj

Foto: EP

Centralni deo konferencije predstavljao je panel pod nazivom „Obrazovanje o klimatskim promenama za održivi razvoj“. Diskusija tokom panelu vođena je između docenta dr Vladimira Đurđevića, sa Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Aleksandra Jovovića, sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prim. mr sci. med. Branislave Matić, šefa Odseka za humanu ekologiju i školsku higijenu, Instituta zа јаvnо zdrаvljе Srbiје, Nataše Đokić, načelnice Sektora za planiranje i upravljanje projektima u životnoj sredini, Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda,  Izabel Airas, Savetnice za cirkularnu ekonomiju Centra za cirkularnu ekonomiju PKS i prof. dr Anđelke Mihajlov, članice Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji Vlade Republike Srbije, zadužene za klimatske promene iz Poglavlja 27.

Panelisti su tokom jednočasovnog razgovora predstavili različite načine sagledavanja klimatskih promena kojima se obrazovne i naučno-istraživačke institucije u Srbiji bave, složivši se da je veoma značajno uključivanje ovog fenomena i mitigacija u obrazovne programe u našoj zemlji u većoj meri, nego što je to do sada bio slučaj. Istovremeno uputili su zajedničku poruku mladim ljudima, afirmišući ih da se bave ovom multidisciplinarnom problematikom, kako sa aspekta izučavanja klimatologije kao nauke, tako i sa aspekta prilagođavanja na nastale promene. Naglašeno je takođe, da u postizanju navedenih ciljeva mladi profesionalci mogu da učestvuju i posredno, baveći se na primer čistijim tehnologijama, upravljanjem otpadom, ili obnovljivim izvorima energije, i svakako, poboljšanjem globalne svesti o važnosti očuvanja životne sredine.

Dodeljene nagrade najboljim Mladim Eko-reporetima u 2017. godini

U okviru programa Mladi Eko-reporteri, dodeljene su nagrade učenicima osnovnih, srednjih škola i studentima za kategorije najbolji članak, video i fotografija na temu reciklaže, osvojene u tekućoj godini.

Prezentacije naučnih radova

U drugom delu konferencije, prezentovani su multidisciplinarni naučni radovi brojnih autora, iz različitih institucija naše zemlje. Radovi će biti objavljeni u zborniku koji udruženje Ambasadori održivog razvoja publikuje online.

M. N.