Elektroprivreda Srbije nije tražila poskupljenje električne energije

Srbija

EPSPrema pisanju lista “Blic”, Elektroprivreda Srbije uz podršku Ministarstva finansija, nije uputila zvaničan zahtev za poskupljenje električne energije Agenciji za eneregetiku Republike Srbije (AERS). Nema čak ni najave za ovaj postupak.

Prema ranijim navodima ovog lista, Ministarstvo finansija i EPS predložili su Vladi Srbije da struja od jeseni poskupi, najpre 30 odsto, a onda još 20 odsto i da su premijer Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić i ministar energetike, gospodin Aleksandar Antić protiv ovakvih mera.

Razlog za sprovođenje ovakvih mera je prospektivni uvoz struje koji mora biti plaćen unapred. Potpredsednik Vlade Srbije, gospođa Zorana Mihajlović za list “Politika” ističe da Elektroprivreda Srbije planira uvoz električne energije u vrednosti od 150 miliona evra ali da se to pitanje neće rešavati povećanjem cena.

Činjenica je da je Elektroprivreda Srbije pretrpela veliku štetu tokom nedavnih poplava, pa će tako u narednoj grejnoj sezoni TE “Nikola Tesla” u Obrenovcu isporučivati 30 odsto manje električne energije nego što je planirano.

Gospođa Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, takođe navodi da cena električne energije nema veze ni sa saniranjem štete od poplava i da se to pitanje postavlja godinama poredeći cenu struje u Srbiji sa cenom u zemljama regiona.

Poslednje poskupljenje struje u Srbiji bilo je 1. avgusta 2013. u proseku 10,9 odsto za domaćinstvo i 12,8 za privredu. Prethodno je bilo 1. aprila 2011. godine u proseku 15 odsto.

D.V.