Elektroprivreda Srbije investicijama čuva energetsku bezbednost države

Vesti | Srbija

 

Foto: Elektroprivreda Srbije

Veliki investicioni ciklus i projekti „Elektroprivrede Srbije“ osiguraće da se očuva životna sredina i iz domaćih izvora proizvede dovoljno električne energije za celo srpsko tržište, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS.

Na otvaranju 14. Međunarodnog sajma energetike i 15. sajma zaštite životne sredine Ekofer u Beogradu, Grčić je rekao da će EPS do 2025. uložiti u ekologiju 860 miliona evra i da se svi projekti u povećanje i modernizaciju kapaciteta elektro-energetskog sistema rade uz poštovanje najviših evropskih i svetskih ekoloških standarda.

– Osnovni zadatak EPS-a je da ostane nezavisan sistem i da svi naši korisnici, kojih ima 3,5 miliona u Srbiji i dalje dobijaju električnu energiju koja je proizvedena u Srbiji. Time EPS doprinosi energetskoj bezbednosti i nezavisnosti Srbije. U obavezi smo i da nastavimo sa razvijanjem EPS-a, kojem je mesto u samom vrhu tehnoloških dostignuća i inovacija, rekao je Grčić.

On je istakao da će i treću godinu za redom EPS završiti sa profitom i da je na ovogodišnjoj listi na devetom mestu po uspešnosti poslovanja u jugoistočnoj Evropi.

MMF je posle tolikih kritika u prethodnom periodu rekao da je EPS ozbiljno napredovao, visoko podigao nivo poslovanja i da je kompanija koja ima budućnost, rekao je Grčić i najavio da će se nastaviti unapređenje poslovanja, a da će posebna pažnja biti posvećena investicijama.

– Uskoro će zaživeti prvi EPS-ov vetropark u Kostolcu, pokrenut je projekat odsumporavanja u TENT A, a odmah će uslediti i u TENT B. Aktiviran je projekat gradnje novog bloka B3, snage 350 MW u TE „Kostolac B“, za koji je dogovor postignut još 2008, a sada imamo gradilište. Do kraja godine ili početkom 2019. EPS će raspisati tender za investiciju kapitalnog remonta blokova A1 i A2 u TENT A, vrednu 200 miliona evra, koju će realizovati sopstvenim sredstvima iz ušteda. Nastavićemo izgradnju TE „Kolubara B“ i to jednog bloka snage 350 MW. Nadamo se da će već naredne godine početi projekat gradnje Moravskih hidroelektrana, naglasio je Grčić.

Međunarodni sajmovi Ekofer i Sajam energetike trajaće do 5. oktobra na Beogradskom sajmu, pod sloganom Snaga prirode.

Milisav Pajević