Elektroprivreda Crne Gore neće biti povlašćena na tenderu za izgradnju solarne elektrane

Vesti | Region

 

Foto: Ministarstvo ekonomije Crne Gore

Potpuno je nevažno odakle dolazi kompanija, bitno nam je da ima tražene reference, bankarske garancije i da realizuje sve ono što se traži tenderskim dokumentima, kazala je ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić u intervjuu za Portal Analitika.

Elektroprivreda Crne Gore se zajedno sa firmom Fortum prijavila na tender, a ponude su dostavile još dve kompanije.

Ministarstvo ekonomije Crne Gore raspisalo je u maju javni poziv za davanje u zakup zemljišta u državnoj svojini ukupne površine 6.621.121metara kvadratnih, radi projektovanja, izgradnje, korišćenja i održavanja solarne elektrane instalisane snage veće od 200 MW. Zemljište se daje u zakup na period od 30 godina i početna (minimalna) cena godišnjeg zakupa zemljišta u državnoj svojini je pet c€/metru kvadratnom.

Na pitanje novinara Portala Analitika da li će Elektroprivreda Crne Gore biti favorizovana na tenderu za izgradnju solarne elektrane u Ulcinju (Briska Gora) ili će biti angažovana strana kompanija sa iskustvom u ovoj oblasti  ministarka Sekulić je odgovorila: „Biće angažovana firma koja bude najbolja po kriterijumima na osnovu evaluacije ponuda. Čini mi se da bi favorizovanje domaće kompanije značilo direktno potpisivanje ugovora o zakupu državnog zemljišta. Onog trenutka kad se EPCG javila na tender, kao i svaka druga domaća ili međunarodna privatna kompanija, jasno smo pokazali da nemamo nameru da favorizujemo bilo koga“.

– Mislim da je to potpuno jasno, čak smo konsultovali i institucije koje se bave nadgledanjem i zaštitom konkurencije u Crnoj Gori koje su nam rekle da nema kršenja bilo kakvih načela i zakona u oblasti zaštite konkurencije. Ono što nam je namera je da državno zemljište izdamo po najboljoj ceni, da imamo najboljeg investitora koji će za najkraće vrijeme realizovati tu investiciju i zaposliti što više ljudi. Tako da je potpuno nevažno odakle dolazi kompanija, bitno nam je da ima tražene reference, bankarske garancije i da realizuje sve ono što se traži tenderskim dokumentima, istakla je Dragica Sekulić.

Milisav Pajević