Elektroenergetski sistem Srbije na udaru zbog poplava

Srbija

Ministar energetike i rudarstva gospodin Aleksandar Antić rekao je, gostujući u jutarnjem programu RTS-a, da su trenutne poplave regionali problem i da uprkos svemu uspevaju da održe elektroenergetski sistem stabilnim.

I pored toga što se struja isporučuje većini snabdevača, današnje vesti i slike su upozoravajuće.

Rudarski basen Kolubara već više od 40 sati ne isporučuje ugalj Termoelektrani „Nikola Tesla“, ali koriste se zalihe od oko milion tona.

U termoelektrani „Kolubara“ u Velikim Crljenima kod Lazarevca danas oko 13 časova došlo je do požara na dva transformatora, 110/35 kVi 110/6 kV, a zbog visokog vodostaja, TE „Kolubara“ je, ne samo van pogona, već i preplavljena i okružena vodom. U toku je gašenje požara.

Iz EPS-a se čuju saopštenja da u proizvodnji električne energije je najveći problem prekid proizvodnje uglja u Rudarskom basenu „Kolubara“ i prekid u dovozu uglja u termoelektranu „Nikola Tesla“.

Kako je za TV Pink izjavio ministar Antić, TENT radi smanjenim kapacitetom zbog toga što nema novog uglja već se koristi onaj sa zaliha. U izjavi novinarima, ministar rudarstva i energetike je rekao i da postoje problemi u distributivnoj mreži zbog poplava, a da je situacija sa snabdevanjem najkritičnija u Lazarevcu, Valjevu, Paraćinu, Smederevskoj Palanci, Loznici.

B92 javlja da elektrane u Obrenovcu koriste zalihe uglja sa deponija iako je veći deo Obrenovca pod vodom, TE „Nikola Tesla“ su bezbedne i ovi kapaciteti nisu ugroženi zbog poplava, kao i da se u Kostolcu potpuno normalizovala proizvodnja uglja i električne energije. Hidroelektrane na Dunavu prelivaju viškove vode, dok se na Drini trenutno situacija smiruje.

Trenutna statistika je da je oko 135.000 potrošača u Srbiji bez struje.

Izvor: RTS, B92, TV Pink
foto: Tanjug/MUP Srbije-Helikopterska jedinica MUP-a