„Elektro-Bijeljina“ dobija pametna brojila

Vesti | Region

Foto-ilustracija: Pixabay

Predstavnici preduzeća “Elektro-Bijeljina” i banjalučke firme “Prointer ITSS” potpisali su juče, 30. oktobra, u Bijeljini 7,5 miliona evra vredan ugovor za nabavku i instalaciju pametnog merenja, opreme i izmeštanja mernih mesta i sistema za daljinsko očitavanje koji se finansira sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, istakao je da će ovaj veoma značajan ugovor omogućiti upravljanje i kontrolu potrošnje iz jednog centra, sa jednim softverom koji će podržati kontrolu 30.000 električnih brojila.

“To znači da će „Elektro-Bijeljina“ biti jedna od najnaprednijih elektrodistribucija u Elektroprivredi Republike Srpske koja, u skladu sa restrukturisanjem, omogućava mnogo bolje uslove za elektrosnabdevanje. Biće to najuređeniji sistem u elektrodistibutivnim preduzećima”, naveo je Petrović.

Prema njegovim rečima, ukupna vrednost investicije je 37 miliona konvertibilnih maraka, od čega je trećina učešće “Elektro-Bijeljine”.

“Želim zahvaliti i EBRD-u koji je kreditnim aranžmanom podržao ovaj projekat i nadam se da ćemo nastaviti ovakve projekte i u drugim distributivnim preduzećima”, naveo je Petrović.

On je istakao i da je “Prointer” renomirana firma koja je okupila više domaćih proizvođača.

“Novac će ostati u Republici Srpskoj i tako će se razvijati i naša kadrovska struktura, kako u privatnom sektoru, tako i u Elektro-Bijeljini”, rekao je Petrović.

Vršilac dužnosti direktora “Elektro-Bijeljine” Vaso Arsenović izjavio je, nakon potpisivanja ugovora, da ovaj projekat podrazumeva uvođenje sistema za daljinsko očitavanje 30.000 pametnih brojila i ugradnju 13.000 ormarića koji će poslužiti za izmeštanje mernih mesta.

“Uz 7,5 miliona evra kreditnih sredstava i „Elektro-Bijeljina“ će uložiti 7,5 miliona konvertibilnih maraka”, naveo je on.

Prema Arsenovićevim riječima, posao koji će biti urađen značiće dodatno poboljšanje mreže, efikasnije očitavanje i upravljanje sistemom isporuke električne energije, kvalitetnije snabdevanje potrošača i smanjenje troškova.

“To znači da ćemo povećanjem prihoda i smanjenjem troškova uspjti da finansiramo realizaciju ovog ugovora, što podrazumeva i kvalitetniju isporuku električne energije. Verujem da ćemo opravdati poverenje svih naših kupaca”, poručio je Arsenović.

Foto-ilustracija: Pixabay

Direktor banjalučke kompanije “Prointer ITSS” Bojan Vujić rekao je da potpisivanje ugovora koji finansira EBRD potvrđuje da domaće firme imaju proizvode koje mogu prodati i van granica Bosne i Hercegovine.

“Ovo je dokaz da imamo proizvode koje možemo prodati na evropskom tržištu. Za nas predstavlja posebno zadovoljstvo što smo nosioci jednog konzorcijuma u kojem su kompanije iz Republike Srpske i Srbije svojim udruživanjem pokazale da imaju proizvode svetskog kvaliteta”, ocenio je Vujić.

On je dodao da je “Elektro-Bijeljina” nabavkom savremenog sistema napravila značajan iskorak u poslovanju, kako na teritoriji Republike Srpske, tako i u regionu.

Izvor: Energetika.ba