Električni ”Up” i ”golf sedam” na sajmu “Energa 2018”

Vesti | Mobilnost | Region

 

Foto: Energetika.ba

Foto: Energetika.ba

Vozi 100 kilometara za 1 KM” moto je kompanije ”Porsche BH” d.o.o. koja na ovogodišnjem sajmu energije, rudarstva, zaštite životne sredine i prateće industrije “Energa 2018” u Sarajevu predstavlja dva električna vozila.

”Up” i ”golf sedam”, potpuno električni, ove godine su dostupni posetiocima sajma, a vw e-mobility projekt manager Jasmin Lučkin Feni je kazao da se očekuje da ova vrsta automobila u BiH na popularnosti dobije posle 2020. godine.

– Iz VW su najavili da će tada napraviti revoluciju i izbaciti vozila koja su u potpunosti razvijena na novoj električnoj platformi koja će imati puno bolje performanse, rekao je Lučkin.

Navodi da će domet takvih vozila biti do 500 kilometara, i da će cenovno biti jednaki kao vozila s dizel motorima. Najavljuje da će u BiH doći veći broj takvih automobila, i da se do tada treba pripremiti.

Ističe da se treba raditi na otvaranju većeg broja punionica, promociji benefita električnih automobila i edukaciji.

– Struja kao energent je puno povoljniji u odnosu na fosilna goriva. S ovim vozilom se za jednu KM može preći 100 kilometara dok dizelu, po trenutnim cenama, treba više od deset KM, naglasio je Lučkin i dodao da je i održavanje znatno jeftinije od vozila s motorima s unutrašnjim sagorevanjem.

Smatra da je zakonska regulativa jedna od najvećih prepreka na bosansko- hercegovačkom tržištu, i da će nakon tog uređenja popularnost biti znatno veća.

”Porsche BH” je, naveo je Lučkin, spreman za dolazak većeg broja vozila i svaku priliku koriste za predstavljanje prednosti električnih vozila.

Izvor: Energetika.ba

Milisav Pajević