Elektrana na biomasu u Vršcu krajem godine

Srbija

elektrana na biomasuPredstavnici opštine Vršac, gospodin Ljubiša Milosavljević i gospodin Miloš Vasić, sastali su se prošle nedelje sa predstavnicima fondacije „Mitaleuropa“ i predstavnicima Evropske investicione banke (EIB) u vezi izgradnje elektrane na biomasu u Vršcu. Naime, italijanski investitori su već godinu dana zainteresovani za izgradnju ovakvog postrojenja u opštini Vršac, a potpisano je i pismo o namerama.

Na sastanku se govorilo o izgradnji elektrane na biomasu u Vršcu, a predstavljena je i lokacija za ovo postrojenje koju su investitori i obišli. Opština Vršac je u cilju postizanja dogovora uradila i Studiju o količini žetvenih ostataka koji se sakupe u roku od godinu dana na teritoriji ove opštine, a prema kojoj je moguće izgraditi elektranu na biomasu čija bi snaga bila do 10MW.

Inače, na prošlom sastanku između investitora i predstavnika opštine Vršac koji je održan u Italiji, govorilo se o potencijalima i pogodnostima za investiranje u opštinu Vršac, a investitori su i predstavili rad jedne elektrane na biomasu koja se nalazi u industrijskoj zoni Venecije.

– Za opštinu Vršac je veoma važno da skupu energiju dobijenu korišćenjem gasa, zameni energijom dobijenom iz ovakvih elektrana, koje kao gorivo koriste domaću biomasu, gde će cena energije po procenama italijanskih stručnjaka biti jeftinija i do 30 odsto – rekao je Milosavljević.

Gospodin Miloš Vasić izjavio je da se realizacija ove investicije očekuje u drugoj polovini 2014. godine.

– To bi mnogo značilo i budućim investitorima koji žele da grade nove pogone u našoj inustrijskoj zoni jer bi u startu imali jeftiniju energiju na raspolaganju – rekao je Vasić.

S.J.