Eksplozija na gradilištu male hidroelektrane

Srbija

Nacionalno udruženje malih hidroelektrana saopštilo je da je jutros na gradilištu u mestu Rakita došlo do eksplozije i da je radnik Milorad Jovanović „samo pukim srećom izbegao povrede“ od gelera.

Foto: pixabay

Kako se tvrdi do eksplozije je došlo kada je „za sada neidentifikovana osoba, napunila auspuh bagera barutom i ručno pravljenim gelerima“.

Meštani Rakita se od početka izgradnje male hidroelektrane na Rakitinskoj reci oštro protive realizaciji tog projekta.

Investitor mini hidroelektrane advokat Goran Belić kaže „da se posle niza pretnji i fizičkih nasrtaja jutros desio pokušaj ubistva na gradilištu“, navodi se u saopštenju.

„Neophodna je reakcija nadležnih organa, jer organizacija ORSP vrši podstrekivanje meštana na vršenje krivičnih dela, koji za štetu mogu da imaju uništavanje, ne samo imovine, već i života“, kaže Belić.

Kako se navodi u saopštenju radnik Jovanović objasnio je da ga je eksplozija gotovo pokosila i dodao „prvo se čula jaka detonacija, a onda je počela da leti kiša gelera oko mene, legao sam na zemlju i srećom nije me pogodio nijedan“.

Do eksplozije je došlo pošto su radnici pokrenuli bager koji nije bio u funkciji tokom zime.

Kako saopštava udruženje „policija je takođe bila na gradilištu, jer je najavljen nastavak radova i bili su prisutni u momentu kada se desila eksplozija„.

„Potom su došli i forenzičari iz Pirota i uzeli uzorke gelera. U prisustvu policije je otvoren auspuh i nađeno je još primeraka ručno pravljenih gelera, koji su mogli da povrede radnike“, saopštava udruženje.

U saopštenju se navodi i izjava šefa gradilišta Igora Živkovića da „radnici rade konstantno pod pretnjama,da je prošle godine paljeno gradilište, da je dva puta potapano, da je čak postavljena i bomba na vrata investitora, zapaljen jedan agregat, da su meštani ulazili neovlašćeno na gradilište.“

Izvor: Tanjug

Milisav Pajević