Eksploatacija različitih izvora u proizvodnji energije

Foto: Pixabay

U Somboru je predstavljen projekat Eksploatacija različitih izvora u proizvodnji zelene energije koji je usmeren na promovisanje i unapređenje korišćenja obnovljivih izvora energije u pograničnom regionu Srbije i Hrvatske. Projekat se finansira sredstvima Evropske unije u okviru IPA Intereg prekograničnog programa Srbija-Hrvatska, a treba da doprinese boljem korišćenju obnovljivih izvora energije – biogasa, solarne energije i zelene biomase. Trajaće 30 meseci i za njega će biti izdvojeno 1.700.000 evra.

Projektni menadžer Filip Kulić izjavio je da ovaj projekat podrazumeva izgradnju solarne elektrane u Vinkovcima, izgradnju biogasne elektrane u Somboru, proširenje kapaciteta za proizvodnju biogasa u Somboru, proširenje labaratorije za ispitivanje biomase na Poljoprivrednom Institutu u Osijeku i osnivanje laboratorije za ispitivanje potencijala za proizvodnju biogasa i ispitivanje kvaliteta biogasa na Univerzitetu u Novom Sadu.

Dugoročno, realizacija ovog projekta treba da doprinese podizanju kvaliteta života lokalnog stanovništva i energetskoj nezavisnosti komunalnih preduzeća. Partneri u ovom projektu su Univerzitet u Novom Sadu, Fond Evropski poslovi i somborski Vodokanal, vinkovački Vodovod i kanalizacija i Poljoprivredni institut Osijek.

izvor: rtv.rs

Sandra Jovićević