Ekoteroristi iz „Zelenog mira“: Supermen uleteo u francusku nuklearnu elektranu (VIDEO)

Vesti | Svet | Goriva | Nuklearna energija

Aktivisti organizacije za zaštitu životne sredine, Greenpeace, zabili su dron u obliku Supermena u francusku nuklearnu elektranu u cilju skretanja pažnje javnosti na nizak stepen bezbednosti u okviru ovakvih postrojenja. Bespilotna letelica je, prema njihovim navodima, bila bezopasna po samo funkcionisanje elektrane i nije mogla da joj nanese bilo kakav oblik štete, a akcija je sprovedena kako bi se pokazao visok nivo ranjivosti nuklearki projektovanih sedamdesetih godina prošlog veka i nepripremljenih za napade spolja.

Žrtva Supermenovog napada bio je toranj elektrane u Bužiju, 30 kilometara udaljenom od Liona.

Foto: Youtube (screenshot)

Čak 75 odsto struje u Francuskoj potiče upravo iz izvora nuklearne energije. Nuklearke su pod kontrolom državnog preduzeća EDF (Électricité de France) i širom zemlje ima ih ukupno 19. EDF je najavio da će „Supermena“ prijaviti policiji.

Ovom prestupu prethodio je niz drugih provala u francuske nuklearne elektrane od strane članova organizacije Greenpeace. Probijanje dve zaštitne barijere elektrane Katenom čak je završilo vatrometom.

Aktivnostima čije su mete nuklearke, Greenpeace teži da pokaže kako su one podložne za upade, a posebno su problematične bazeni sa istrošenim nuklearnim gorivom. Gorivo bi, prema mišljenju stručnjaka ove organizacije, zarad veće sigurnosti trebalo da se skladišti u bunkerima.

Zalaganja Greenpeace urodila su plodom te je u Francuskoj pokrenuta parlamentarna istraga o bezbednosti nuklearnih postrojenja čiji se izveštaj očekuje sledeće nedelje.

Ipak, sud je zbog kršenja zakona članove udario po džepu. U februaru su nekolicini njih povučene zatvorske kazne, a grupi je izrečena novčana u iznosu od gotovo 68 hiljada evra.

Iako bi ime organizacije – srp. zeleni mir – moglo da zavede i uputi na njene članove kao miroljubive hipijevce koji vole prirodu, njihova dela pokazuju da su spremni da, u službu ekologije, završe i iza zatvorskih rešetaka. Za zločine izvršene protiv kompanija ili vladinih agencija s ciljem da se spreče ili ometu aktivnosti koje su navodno štetne po naše okruđenje primenjuje se termin ekoterorizam.

Da li vi znate neke druge primere terorizma u svrhu zaštite životne sredine?

Video o Supermenovom letu Greenpeace je postavio na svoju stranicu na društvenoj mreži, Facebook, a preneli su ga mnogi mediji.

Jelena Kozbašić