Ekoproizvodnjom do velikih ušteda u privredi

Energetska efikasnost

kontaktna-fasada-pozicijeEvropska unija sve je zahtevnija u pogledu smanjenja potrošnje energije i u privredi. Procesi rada, a posebno građevinski proizvodi, oprema i elektro-uređaji moraju biti energetski efikasniji. Regionalno istraživanje nemačkog „Siemensa“ pokazuje da industrija u Srbiji malim merama može da uštedi oko 10 odsto energije. Dobar primer je nemački „Knauf insulation“ koji od Nove godine upravo u Srbiji proizvodi isključio prirodne materijale.

U kamenoj vuni koju proizvodi nemačka fabrika u Surdulici više nema hemikalija na bazi nafte. Taj traženi izolacioni materijal dobijaju ne samo na bazi prirodnih sirovina već i potpuno ekološkom tehnologijom.Korist za fabriku je višestruka – ipunjava stroge evropske standarde zaštite zdravlja i termoizalacije, a sam proces proizvodnje smanjenjem energije donosi uštede. Generalni direktor „Knauf insulation“ za zemlje Balkana, Kipar i Maltu Tihomir Civkaroski kaže da će po tome fabrika u Surdulici biti jedinstvena u sistemu „Knauf insulation“, ali i u svetu, koja proizvodi takve materijale.

„Sami rezultati u poslednjih 10 godina pokazuju jednu uzlaznu putanju te se iskreno nadam da ćemo, sa rastom prodaje i tržišta koje osvajamo, u budućnosti otvoriti mogućnosti za proširenje kapaciteta. Inače smo uspeli da u poslednjih nekoliko godina i malim poboljšanjem u proizvodnji malo i povećamo kapacitet“, objašnjava Civkaroski. Fabrički pogoni sa zastarelom tehnologijom gutaju struju, zimi ih je teško i zagrejati a leti u njima nemoguće raditi. U našim industrijskim zonama niču nove proizvodne hale sa eko tehnologijom. „Program koji je ‘Siemens’ sam primenio pokazuje da se na svaki evro uložen u energetsku efikasnost vrati 20 centi, što znači da se investicija isplati za pet godina. Analize pokazuju da su smanjenje troškova i poboljšanje konkurentnosti glavne prednosti ulaganja u energetsku efikasnost“, kaže Udo Ajhlinger, generalni direktor „Siemensa“ za Srbiju.

Naša zemlja troši do tri, četiri puta više energije od zemalja Evropske unije. Ulaganja u energetsku efikasnost je prioritet. „Za svaku uštedu troškova treba uštedeti energiju jer energija se potroši i ona košta. Svi vidovi energenata koštaju a da bi se energija štedela potrebno je napraviti ipak značajnije investicije“, ističe Aca Vučković iz Agencije za energetiku. Po evropskim direktivama, do 2018. godine, Srbija finalnu potrošnju energije mora da smanji devet odsto.

Izvor: www.rts.rs i www.poslovnojutro.com

Foto: www.knaufinsulation.com