Ekolozi pozivaju na odgovornost kompanije za proizvodnju energije na ugalj

Vesti | Svet | Goriva

Nekoliko ekoloških organizacija navelo je u svom izveštaju deset kompanija za proizvodnju energije koje se smatraju odgovornim za  prevremenu smrt 7.600  ljudi. U izveštaju su kao uzrok smrti navedene emisije štetnih gasova iz elektrana na ugalj.

Foto-ilustracija: Pixabay

Ekološke organizacije označile su kao najvećeg ‘’krivca’’ nemačku kompaniju RWE, čije elektrane ispuštaju sitne štetne čestice poznate kao PM2,5. Povodom ovih teških optužbi, oglasila se RWE i izjavila da se štetne emisije, koje ispuštaju njihove elektrane, nalaze u granicama određenim zakonom. Ipak, najvažnije je da će se u budućnosti truditi da smanje emisiju ovih čestica.

Organizacija „Grinpis“  navela je takođe da je dodatna prednost elektrana na obnovljive izvore energije u tome što se u ovoj industriji otvara više radih mesta u odnosu na elektrane na fosilna goriva.

Majkl Barčok, specijalista pulmologije, nije učestvovao u izradi izveštaja ekoloških organizacija,  ali je rekao da su PM2,5 čestice štetne za zdravlje  i da one služe kao važeći parametri za izračunavanje broja prevremenih smrti.