Ekološko pravo kao uslov obezbeđenja pune implementacije Poglavlja 27

Državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Ivan Karić učestvovao je u radu Škole ekološkog prava koja je održana 24. aprila 2018. na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Školu su organizovali Pravni fakultet BU, udruženje „Arhus centar“ Kragujevac i Organizacija za evropsku bezbednosti i saradnju – Misija u Srbiji, kako bi polaznici stekli nova znanja o pravnim akspektima zaštite životne sredine u Republici Srbiji i pristupnim pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji (Poglavlje 27).

Državni sekretar Ivan Karić, šef Pregovaračke grupe 27, predstavio je polaznicima aktivnosti Ministarstva zaštite životne sredine u vezi sa izradom Pregovaračke pozicije za Poglavlje 27, s posebnim osvrtom na pripremu specifičnih planova implementacije direktiva po određenim oblastima. Otvaranje Poglavlja 27 i uspostavljanje evropskih standarda zaštite životne sredine u Srbiji je višegodišnji proces, i za njegovu uspešnu realizacije biće dragoceni znanje, stručnost i entuzijazam mladih pravnika. Zaštita životne sredine je posao budućnosti, a uloga pravnih stručnjaka u ovoj oblasti sve veća, naglasio je Karić.

Izražavanje savremenih, evropskih ekoloških vrednosti i njihovo obezbeđenje kroz normativni sistem jeste uslov stvaranja našeg čistijeg i zdravijeg životnog okruženja. Uloga i značaj studenata, pravnika, advokata, u oblasti ekološkog prava je tim veći, jer je ekološko pravo uslov obezbeđenja pune implementacije Poglavlja 27, naglasio je Karić.

Škola ekološkog prava koja se kontinuirano održava u cilju edukacije budućih pravnika i zaštitara životne sredine i prirode, ujedno doprinosi jačanju svesti javnosti, a naročito mladih, o neophodnosti obezbeđenja zdravije, čistije Srbije.

izvor: ekologija.gov.rs

Sandra Jovićević