Ekološko pranje zuba: Oralna higijena bez plastičnog otpada u vidu četkica i tubi

Stomatolozi nam preporučuju da četkice za pranje zuba menjamo na svaka tri meseca. Ukoliko se pridržavamo njihovih saveta, na godišnjem nivou je svakom pojedincu neophodno ukupno četiri komada.

Imajući u vidu da nas na planeti ima gotovo 7 i po milijarde, u toku godinu dana na deponijama širom sveta završi otprilike 30 milijardi, većinom plastičnih, četkica za zube.

Foto-ilustracija: Pixabay

Ovi predmeti uglavnom nisu podobni za recikliranje zato što se sastoje od nekoliko posebnih materijala za proizvodnju dlačica i drški.

Isti je slučaj i sa tubama za paste.

Da bi se one napravile, potrebno je nekoliko slojeva sirovina različitog porekla. Reciklaža, ipak, nije nemoguća. Kako bi ambalaža bila prihvaćena u reciklažne pogone, ona treba da bude očišćena od ostataka proizvoda – u suprotnom je radnici odvajaju i bacaju među smeće što znači da automatski gubi pravo učešća u „kružnoj ekonomiji“, te svoj život završava na otpadu, iako prvobitno nije bila usmerena tamo. A budimo realni, da li ste uopšte ikada isprali ostatke proizvoda iz tube i namenili je za recikliranje?

Bacajući koru banane, sebe lišavate njenih dragocenih svojstava za ulepšavanje. Trljanjem zuba njenom unutrašnjom stranom svakodnevno, kroz dve nedelje imaćete blistaviji osmeh. Oralna higijena čovečanstva trenutno se bazira na plastici, a iako su njena „zelena“ zamena (ili žuta?), banane nisu naša ključna preporuka. Ali jeste jedna druga biljkabambus.

Kao ekološka alternativa plastičnim četkicama za zube sugerišemo vam one od bambusovog drveta koje je biorazgradivo. Najbrže rastuća biljka na svetu ima antibakterijska svojstva i stoga njen uzgoj ne zahteva korišćenje pesticida. Najlon od kojeg se izrađuju vlakna za drvene četkice obično se takođe razlaže u prirodi, iako je dovoljno izdržljiv i trajan kao i kod plastičnih. Proizvođači nastoje da i pakovanje bude napravljeno od recikliranih materijala s istim karakteristikama. Mogu se naći i u našim drogerijama.

Kada je reč o pastama, postoji nekoliko načina na koji biste mogli da smanjite količinu plastičnog otpada svog doma – a da pri tom nemate neprijatan zadah. :)

Aquarian proizvodi prašak za pranje zuba s aromom cimeta, sladića, mente ili hibiskusa, Lush je izumeo pastu u obliku tabletica, baš kao i The Kind Lab.

Postoje i prirodni sapuni na bazi povrća kojima ljudi održavaju svoju usnu duplju i zube čistim. Kako su oni zbog svog agregatnog stanja upakovani u papir takođe su održivija opcija od pasti u tubama. Neka preduzeća, poput Rose of Sharon Acron, sapun prodaju u formi „čipsa“.

S obzirom na to da mnogi od navedenih artikala nisu dostupni na našem tržištu, otkrivamo vam nekoliko recepta za paste koje možete da napravite kod svoje kuće i da ih skladištite u staklenim teglama ili drugom odgovarajućem pakovanju.

1) Kokosovo ulje + ulje peperminta + stevia + soda bikarbona

2) Kokosovo ulje + ulje peperminta + stevia + soda bikarbona + glicerin

3) Kokosovo ulje + ulje peperminta + soda bikarbona + ksilitol (zaslađivač)

Jelena Kozbašić