Ekološko društvo Dragačevo obeležilo 20 godina postojanja i rada

Vesti | Srbija

 

Foto: Glas zapadne Srbije

U ponedeljak, 10. septembra navršilo se tačno 20. godina od osnivanja Ekološkog društva Dragačevo u Guči.

Ekološko društvo Dragačevo je udruženje građana, osnovano 10. septembra 1998. godine u Guči, sa programom obnove, zaštite i razvoja prirodnog, kulturnog i duhovnog nasleđa.

– Ekološko društvo Dragačevo je organizovano preko Skupštine, Izvršnog i Nadzornog odbora a aktivnosti je realizovalo preko svojih organizacionih jedinica: Odeljenja Društva u šest dragačevskih sela: Markovica, Donja Kravarica, Goračići, Viča, Kaona i Gornji Dubac, Informatičko – telekomunikaciono – uslužnih centara: Teledom Guča, Teledom Lučani i Telekoliba Kotraža, Humanitarne sekcije “Zvončica“, Poslovnog centra Dragačeva i Kulturno – umetničkog društva Dragačevo, kaže Dušan R. Ivanović, predsednik Izvršnog odbora Ekološko društvo Dragačevo.

On dodaje da je kao i svaka organizacija, koja ima širok program delovanja, susretala se sa brojnim problemima u radu. Bilo je potrebno vreme da se u sredini razbiju predrasude o misiji same organizacije, jer je dugo vremena doživljavana na potpuno pogrešan način.

– Društvo se borilo sa neinformisanošću, neznanjem, starim navikama, a uprkos tome, svojim radom formiralo je sopstveni identitet. Problema ima i danas, i vezani su za uslove rada, finansiranje programa, lokalne pojedinačne otpore raznih interesnih grupa, ističe Ivanović.

Pored svega, danas je Ekološko društvo Dragačevo najmasovnije udruženje građana u Dragačevu sa zaokruženom registracijom i poslovanjem.

Za proteklih 20 godina rada, Ekološko društvo Dragačevo je realizovalo mnogobrojne programe, projekte i aktivnosti a više o tome pročitajte ovde.

Milisav Pajević