Ekološki projekti u Rafineriji nafte Pančevo

.eu

Kompanija NIS izdala je saopštenje u kojem je istaknuto da je završena treća faza modernizacije autopunilišta Rafinerije nafte Pančevo.

Kako je navedeno u saopštenju, reč je o ekološkoj investiciji, odnosno instaliran je bezbedan način punjenja cisterni odozdo čime su eliminisana isparenja zagađujućih čestica. Ovaj projekat vredan je oko 2 miliona evra, a u poslednjoj fazi modernizacije autopunilišta u planu je zamena upravljačkog sistema, ali i dodatna unapređenja.

„Naftna industrija Srbije“ realizovala je i projekat zatvorenog sistema dreniranja kod procesne opreme koji podrazumeva da se fluid ispušten u proizvodnom procesu ponovo prikupi i vrati u proizvodni proces. Tako se smanjuje emisija zagađujućih materija u amosferu pa je tokom normalnog rada ova granica u okviru evropskih ekoloških standarda. Vrednost ove investicije iznosila je oko 5 miliona evra.

U Rafineriji nafte Pančevo povećana je i prozvodnja dizel goriva, a završen je i projekat zatvorenog sistema uzimanja uzoraka koji doprinosi zaštiti životne sredine.

Sandra Jovićević

foto: nis.eu