Ekološki bezbedni plodovi na manifestaciji „Rumski ceger“

Vesti | Hrana

Foto: Opština Ruma

U Poljoprivrednoj stručnoj službi „Ruma“ juče je održana manifestacija „Rumski ceger“.

Cilj ove manifestacije, kao završne aktivnosti u okviru projekta „Unapređenje konkurentnosti poljoprivrede uvođenjem koncepta integralne proizvodnje u opštini Ruma“, je promocija domaćih proizvoda sa terena Opštine Ruma.

Osnovni cilj programa je povećanje konkurentnosti i produktivnosti malih gazdinstava uz očuvanje lokalne raznolikosti, tradicionalnih proizvoda i kuhinje, uvođenje integralnih principa u proizvodnju, koji ukazuju na bolji kvalitet, obezbeđuju dodatu vrednost i poštuju stroga pravila savremenog tržišta.

Ovim projektom ukazano je na potrebu i značaj masovnijeg uvođenja koncepta integralne proizvodnje u cilju dobijanja biološki vrednijih i ekološki bezbednijih plodova, odnosno očuvanja životne sredine i zdravlja ljudi.

– Manifestacija „Rumski ceger“ organizuje se drugu godinu zaredom. Ove godine 31 proizvod je dobio sertifikat koji garantuje da je proizvod zdravstveno bezbedan, u skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane, što znači da nema teških metala, pesticida i bakteriološki je ispravan, rekla je Sanda Klještanović, stručni saradnik u Poljoprivrednoj stručnoj službi.

Izvor: Opština Ruma

Milisav Pajević