Ekološke prakse Diznija: Miki Maus proizvodiće solarnu energiju za 10 hiljada domaćinstava

Plišane igračke, privesci, rajfovi, minđuše, torte i baloni u obliku Mikija Mausa odavno su deo naše svakodnevice. Od 2016. godine postoji i jedna solarna elektrana napravljena prema Mikijevom obličju.

Foto: YouTube (screenshot)

Tvorac ovog crtanog lika kompanija Dizni je u centralnoj Floridi (Sjedinjene Američke Države), u saradnji sa elektro-preduzećem Djuk Enerdži, izgradila postrojenje na energiju Sunca. Njegova ukupna snaga je 5 MW, a 48 hiljada panela može da snabde strujom hiljadu domaćinstava. Solarne ćelije složene su tako da iz ptičje perspektive elektrana izgleda kao glava Diznijevog proslavljenog miša.

Mišja glava često se može videti na imanjima kompanije Volta Diznija, ali je uglavnom manjih dimenzija. Ovi simboli nazivaju se „skriveni Mikiji“ zato što su mnogi od njih mali i teško uočljivi, pažljivo zabašureni arhitekturom određene građevine ili neprimetno uklopljeni u dizajn zidova ili čak kamina. Njihovo uočavanje je hobi vatrenih Diznijevih obožavatelja.

Solarna elektrana im je lak zadatak zato što je najveći Miki u ekipi „skrivenih“, ali tu titulu je dobila tek nedavno. Rekorder na ovom polju bila je zapravo još jedna Diznijeva ekološka praksa. Kompanija je u Klermontu posadila Mikijevu šumu površine oko 2400 ari, ali ona je u procesu raščišćavanja.

Foto: Google Maps (screenshot)

Obnovljivi energetski kapaciteti pod Diznijem do kraja godine biće prošireni za više od pola miliona solarnih panela ukupne snage 50 MW. Ovaj neverovatan broj jedinica na Sunce mogao bi da energetski opskrbi 10 hiljada kuća, a završetak projekta očekuje se krajem ove godine.

„Na svojim posedima širom sveta ulažemo u magiju kojom bismo neprekidno umanjivali ekološki otisak kompanije“, izjavio je ovim povodom Bob Čapek, direktor Diznijevih parkova zadužen za iskustva i potrošačke proizvode. Prema procenama zabavljačkog džina, novi „sunčani“ projekat snabdevaće energijom dva zabavna parka Diznilend, a godišnje emisije štetnih gasova smanjiće za 52 hiljade tona što je jednako odstranjivanju 9300 automobila na fosilna goriva sa ulica.

Dizni je svoju posvećenost očuvanju planete demonstrirao i kroz uvođenje čistijeg dizel goriva na bazi biljnog ulja za pogon svog voznog parka, ali i zamenom 170 hiljada sijalica na jednom Pepeljuginom zamku LED osvetljenjem.

Cilj kompanije je da do 2020. smanji svoj ugljenični otisak za 50 odsto u poređenju sa 2012.

Jelena Kozbašić