Ekološka sedmica u Obrazovnom centru „Cerovac“

Obrazovni centar „Cerovac“ je raznim aktivnostima prošle nedelje obeležio ekološku sedmicu.

U ponedeljak, 19. marta, rukovodilac obnovljivih izvora energije konsultantske kuće SEEC iz Beograda, Goran Matović, putem Skajpa je održao prezentaciju na engleskom jeziku o obnovljim izvorima energije. Učenici čije znanje engleskog jezika je na nivou B1 i višim nivoima, uživali su u prezentaciji, postavili mnogo pitanja i usvojili novi vokabular.

Dan šuma, 21. mart, OC „Cerovac“ je obeležio zanimljivim predavanjem koje je održala Biljana Ilić, inženjer šumarstva iz Centra za gazdovanje kršom Trebinje, JPŠ „Šume RS“. Mlađi polaznici naučili su čitav niz termina iz oblasti šumarstva, kao što je razlika između crnogorične i belogorične šume, šta su godovi, kako se treba ponašati u šumi, kako nastaju klimatske promene, šta je erozija i još mnogo toga. Na kraju su, u prethodno pripremljene posude, posadili po jednu biljku, a kad vremenski uslovi dozvole biće organizovano i sađenje sadnica drveća.

Svetski dan voda, 22. mart, OC „Cerovac“ je obeležio zanimljivom prezentacijom i predavanjem koje je održao Zdravko Mrkonja, rukovodilac Laboratorije ZP „HET“ i predsednik NGO „Izvor“. Deca su naučila šta je to čista voda, koji je procenat pitke vode od ukupne količine vode na zemljinoj kugli, zašto trebamo štedeti vodu, a posebno interesovanje izazvali su eksperimenti sa trakicama i utvrđivanje čistoće vode, njene ph vrednosti i tvrdoće.

Na svetski dan meteorologije, 23. mart, učenici OC „Cerovac“ su posetili meteorološku stanicu u Trebinju gde su naučili šta je to meteorološka stanica, koja merenja se tu vrše, kako se zovu merni instrumenti i na koji način rade, zašto su važna meteorološka merenja, šta je meteorološka prognoza i neke od vrsta meteoroloških prognoza.

U subotu, 24. marta, na dan kad se u svetu svetla gase na dva sata da bi ukazali na potrebu štednje energije, profesorka Likovnog ateljea „Cerovac“ deci je objasnila značaj ovog dana i zajedno su uradili panoe na temu štednje energije i očuvanja planete.

izvor: trebinjelive.info

Sandra Jovićević