Ekološka katastrofa u Jablaničkom jezeru

jablanicko_jezero-1024x683Jablaničko jezero u Bosni i Hercegovini u poslednjih mesec dana preživljava ekološku katastrofu, voda je potpuno nestala, a time i celokupno riblje bogatstvo, prenosi RTS pozivajući se na „Al Džazira Balkans“.

Uzrok je nenajavljeno ispuštanje vode na obližnjoj brani, što je uradila Elektroprivreda BiH.

Ribari kažu da je Elektroprivreda pustila vodu pre 40 dana bez ikakvog prethodnog obaveštenja. Nestalo je dva miliona ribljih jedinki, a poribljavanje je trajalo decenijama.

Elektroprivreda BiH tvrdi da nije uzrokovala katastrofu jezera.

U saopštenju Elektroprivrede BiH se navodi da se period od septembra do kraja prošle godine, kao i januar 2017. godine, karakteriše se kao hidrološki izuzetno sušni periodi. To je imalo direktnog odraza na stanje prirodnih dotoka vode na slivu reke Neretve, kao i na stanje zaliha vode u akumulaciji HE Jablanica.

Dodaje se da je zbog veoma niskih temperatura u januaru ove godine i obezbeđenja potrebnih količina električne energije, došlo do pada kote akumulacije HE Jablanica.

„Međutim, ni u ovakvim okolnostima nije ugroženo propisano ispuštanje vode, niti enormno pražnjenje akumulacije u druge namene, osim potrebe za podmirenjem potreba elektroenergetskog sistema“, navodi se u saopštenju.

Jablaničko jezero bilo je veštačko akumulaciono jezero na Neretvi. Prostiralo se od Konjica do Jablanice, uz magistralni put M-17, dužine oko 30 kilometara, a najveća dubina bila je oko 80 metara.

Ovo jezero je nastalo je 1953. godine izgradnjom brane na Neretvi, pet kilometara uzvodno od Jablanice.

Izvor: rts.rs i alo.rs

V.V.