Ekološka katastrofa koštaće 61,6 milijardi dolara

Svet | Nafta

dwPortal Balkan magazin prenosi da je naftna kompanija Britiš Petroleum (BP) objavila je da će konačni račun za obeštećenje zbog izlivanja nafte u Meksičkom zalivu 2010. godine iznositi 61,6 milijardi dolara. U BP veruju da buduće tužbe povezane s izlivanjem „neće imati značajniji materijalni utjicaj“, objavili su u petak britanski mediji.

Bušotina Dipvoter horajzon Meksičkom zalivu eksplodirala je 20. aprila 2010. godine, pri čemu je poginulo 11 radnika. Došlo je do izlivanja nafte, što se ubrzo pretvorilo u najgoru ekološku katastrofu u istoriji SAD, podseća BBC. Od tada BP plaća skupe kazne, naknade i pravne račune.

Prošle godine je izvršni direktor Bob Dadli opisao katastrofu na bušotini Dipvoter horajzon kao „smrtno opasnu“ za kompaniju. U petak je, ipak,  rekao da je kompanija bila potresena „do srži“ i da je to dovelo do potpune promene u organizacionoj strukturi.

„Ponekad je potrebno blisko iskustvo sa smrću kako bi se kompanija radikalno promenila. Bila smo prisiljeni da svu pažnju usmerimo na ono što je neophodno učiniti da bi preživela“, izjavio je Dadli za BBC.

Kako bi finansirao troškove te katastrofe BP je poslednjih godina prodala imovinu vrednu više od 45 milijardi dolara.

„Tokom poslednjih nekoliko meseci napravili smo značajan napredak u rešavanju otvorenih tužbi za Dipvoter horajzon i danas možemo proceniti sve preostale materijalne obaveze tog incidenta. Važno je što imamo jasan plan upravljanja tim troškovima, to daje sigurnost našim ulagačima“, poručio je finansijski direktor BP-a Brajana Gilvarija u saopštenju.

BP se u oktobru prošle godine nagodio s američkim vlastima da plati 20 milijardi dolara na ime odštete za izlivanje nafte. Taj iznos je najveći  u istiriji nagodbi američkih vlasti sa nekom firmom.

Izvor: balkanmagazin.net

Vesna Vukajlović