Eko-tim: Proceniti opravdanost opstanka sektora uglja u Crnoj Gori

Vesti | Region

Foto-ilustracija: Unsplash (Dominik Vanyi)

Rudnik Berane uskoro bi mogao da počne sa radom, kompanija iz Turske zainteresovana je za ulaganja u polumehanizovani sistem proizvodnje. I dok većina zemalja u Evropi pravi strategije kako bi smanjili korišćenje ovog goriva, kod nas, kao i u zemljama u regionu sve više se ulaže u ovaj sektor.

Kako objašnjavaju iz Eko-tima, gašenje sektora uglja i njegovo isključivanje iz energetskog miksa, koje se dešava u Evropskoj uniji (EU), očekuje se i u Crnoj Gori, pa je neophodno što urgentnije pristupiti procesu planiranja ekonomske diversifikacije u Pljevljima.

Neophodno je proceniti koliko su društvene koristi od rada Termoelektrane “Pljevlja” i Rudnika uglja Berane, za lokalnu i nacionalnu ekonomiju, a koji su to troškovi koje njihov rad prouzrokuje uključujući troškove zaštite životne sredine i zdravlja. Tek onda bi, kako smatraju iz ove nevladine organizacije, trebalo proceniti koliko još dugo je opstanak sektora uglja opravdan u Crnoj Gori.

Iz ove organizacije kažu da imaju u vidu izazov sa kojim se Ministarstvo kapitalnih investicija trenutno suočava kada je u pitanju dalji rad termoenergetskog kompleksa u Pljevljima, i pozvali su novu Vladu da rešavanju tog izazova pristupi pažljivo i sa opreznošću donese odluku o daljem radu TE „Pljevlja“, navodi se na sajtu RTCG.

Kako podsećaju, Energetska zajednica je u poslednjem Izveštaju o implementaciji za prošlu godinu iskazala zabrinutost da Crna Gora neće poštovati odredbe takozvanog opt-out režima u kojem se TE “Pljevlja” nalazi i da nakon dostizanja ograničenja od 20 hiljada sati postrojenje neće prestati da radi.

„Sekretarijat EZ ukazuje na to da usklađivanje postrojenja sa graničnim vrednostima emisije za nova postrojenja, prema Direktivi o industrijskim emisijama, mora biti prioritet. Stoga, čudi sigurnost „Elektroprivrede“ Crne Gore da će zajednica odobriti dalji rad TE “Pljevlja”, jer njena uloga jeste upravo da obezbedi primenu direktiva uključujući i sprovođenje kaznenih procedura u slučaju njihovog kršenja“, objasnili su predstavnici Eko-tima.

Kako navode, svesni su da konačnu odluku i stav o nastavku dalje upotrebe uglja, i uopšte opstanku tog sektora u Crnoj Gori, treba dati Vlada.

„Istovremeno, ne možemo a da se ne osvrnemo i na projekat ekološke rekonstrukcije TE “Pljevlja”, za koju studija izvodljivosti nikada nije objavljena i čije je idejno rešenje proglašeno državnom tajnom. Pozivamo Vladu i Ministarstvo da sve pomenute studije zatraže od EPCG i detaljno ih analiziraju pre konačne odluke o podršci ovom projektu“, dodaje se u saopštenju.

Zagađenje koje se trenutno emituje iz TE “Pljevlja” čini ovaj grad jednim od najzagađenijih u Evropi, objašnjavaju iz ove organizacije. Trend koji postoji ponavlja se decenijama unazad, a rezultat su degradirana životna sredina, ugroženo zdravlje i povećana smrtnost stanovništva uzrokovana lošim kvalitetom vazduha

Kako zaključuju iz Eko-tima, sa druge strane, jasan je trenutni značaj sekora uglja u Pljevljima u smislu zaposlenosti lokalnog stanovništva.

Energetski portal