Eko taksa za ulazak u centar Londona

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Pixabay

Vozači starijih i visoko zagađujućih automobila, kombija i motocikala, moraće od danas da plate 12,50 funti za ulazak u centar Londona, u sklopu nastojanja gradskih vlasti da poboljšaju kvalitet vazduha.

Svi vozači starijih vozila, koji emituju veću količinu zagađujućih čestica, moraće u svako doba da plaćaju taksu za ulazak u centralni deo grada.

Ta zona, poznatija kao „Zona ultra niskih štetnih emisija“ (Ultra Low Emissions Zone) odnosiće se na automobile na benzin koji su prvi put registrovani pre 2006. godine i dizel modele koji su registrovani pre septembra 2015. godine, prenosi Rojters.

Predviđa se da će svakodnevno taksu plaćati oko 40 000 vozača, a svako ko ne plati suočiće se sa kaznom koja će iznositi oko 160 funti. Stručnjaci procenjuju da bi ova taksa mogla da smanji emisiju štetnih materija za oko 40 odsto u naredne dve godine.

Vlasnici vozila će moći onlajn da provere propise vezane za četvorotočkaše i to da li njihova vozila ispunjavaju kriterijume.

U avgustu 2016., London je uveo merače kvaliteta vazduha na autobuskim stajalištima u centru grada, na kojima su građani mogli da prate stanje kvaliteta vazduha u centru. Takođe, ovi uređaji su pozivali vozače da ugase automobile dok čekaju na semaforu, i tako doprinesu smanjenju zagađenja. Okidač za mere bila je reakcija građana a istraživanja su pokazala da je preko 80 odsto stanovnika Londona zainteresovno da svakodnevno zna i prati kakav vazduh udiše.

Željka Vesić