Eko-škola u Žitorađi dobila zelenu zastavu

Vesti | Srbija | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Unsplash (Robert Collins)

Od 113 eko-škola u Srbiji, koje su deo međunarodnog programa za podizanje svesti učenika o značaju očuvanja životne sredine i dve topličke osnovne škole ispunile su zahtevne kriterijume i postale deo ove grupacije.

Briga o zdravoj životnoj sredini primetna je na svakom koraku, kako u samoj matičnoj školi u Žitorađi, tako i u izdvojenim odeljenjima u okolnim selima.

Oplemenjivanje i uređenje radnih prostora i održavanje školskih dvorišta samo se neke od brojnih aktivnosti zaposlenih i učenika u okviru projekta „Eko – škola“.

„Jedna od njih je skupljanje limenki. U toj akciji smo bili veoma uspešni i osvojili treće mesto u Srbiji. Dobili smo novčanu nagradu, koju smo iskoristili za kupovinu lopti“, navodi Valentina Ščeković, eko-koordinator u OŠ „Toplički heroji“ u Žitorađi.

Foto-ilustracija: Unsplash (Rahul Nimje)

Dvadesetak sadnica jabuka našlo je svoje mesto ove jeseni u školskim dvorištima, koje će rasti uporedo sa učenicima, koji su ih i zasadili.

„To je kao zdrava hrana, užina za učenike, da mogu sami da izneguju i da ih kasnije, jedu“, navodi Danijela Milić, eko-koordinator u OŠ „Toplički heroji“ u Žitorađi.

„Lokalna samouprava je obezbedila sadnice i mogu da kažem da smo ponosni na činjenicu da je naša osnovna škola sprovela jednu ovakvu akciju“, ističe Marko Stošić, v.d. načelnika uprave Opštine Žitorađa.

Status eko-škole stekli su nedavno, kada je kao potvrda ispunjenja zahtevnih kriterijuma stigla zelena zastava, koja krasi njihove prostorije.

„Navelo nas je to da podstaknemo sve učenike da razvijaju novu neku ekološku svest u svojoj glavi, da se brinu o svojoj prirodi, o svom okruženju“, napominje Goran Stanojević, direktor OŠ „Toplički heroji“ u Žitorađi.

Nagrade, poput one za izradu periodnog sistema elemenata od tetrapaka, koji sada služi kao nastavno sredstvo, samo su dodatni podstrek u budućim aktivnostima na zaštiti i očuvanju životne sredine.

Izvor: RTS