Eko sela unapređuju ukupnu turističku ponudu Bosne i Hercegovine

Vesti | Turizam | Region

 

Foto: Federalno ministarstvo zaštite životne sredine i turizma

Foto: Federalno ministarstvo zaštite životne sredine i turizma

Federalna ministarka zaštite životne sredine i turizma Edita Đapo juče je u sedištu Ministarstva razgovarala s Dževadom Kovačem, predsednikom Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH, koji ju je informisao o novim projektima i mogućnostima za razvoj agroturizma.

Kovač je posebno istakao projekat turističkog naselja u Vrapčićima kod Mostara, gde će turistima, pored boravka u prirodi, uz konzumiranje domaćih eko proizvoda i autohtone kuhinje, biti omogućeno da uživaju u adrenalinskim sportovima i upoznaju se sa kulturom i tradicijom Bosne i Hercegovine.

Kovač je angažovan i kao mentor u eko selu Nature Land na Višićkoj visoravni, gde se takođe planira proširenje projekta uz izgradnju zabavnih i adrenalinskih parkova.

– Podržavam ovakve projekte i ideje jer naša zemlja ima znatne prirodne potencijale koji nisu iskorišteni. Raduje me da naši sugrađani, poput Dževada Kovača i njegovih kolega, iniciraju ovakve sadržaje koji su višestruko korisni za razvoj turizma i ekonomije Bosne i Hercegovine, rekla je Edita Đapo.

Ona je dodala da će eko sela ovoga tipa unaprediti ukupnu turističku ponudu, omogućiti razvoj lokalnih zajednica kroz zapošljavanje i samozapošljavanje, razvijati poljoprivredu i svest o neophodnosti zaštite životne sredine.

– Upravo su prirodni resursi i kulturno-istorijsko nasleđe, njihova zaštita i očuvanje temelji prosperiteta Bosne i Hercegovine, kazala je ministarka Đapo, saopšteno je iz Federalnog ministarstva zaštite životne sredine i turizma.

Milisav Pajević