Eko kuća na Organic Live Fest-u u Beogradu

Svet

rsz_logo_olf_jpeg

Od 20. do 21. septembra 2014. godine u Beogradu će se održati Organic Live Fest na kome će između ostalog biti promovisana i eko kuća.

Eko kuća će biti urađena po modelu brvnare; jedan deo će biti izgrađen od bala slame, a drugi novom tehnologijom – uz pomoć drveta, blokova, vune. Sa jedne strane eko kuća će biti otvorena, kako bi posetioci mogli što bolje da vide unutrašnjost. Krov će biti pokriven solarnim panelima za proizvodnju električne energije, kao i solarnim kolektorima kojima će se zagrevati voda. Kuća će imati instaliran i kotao na biomasu pomoću koga će se zagrevati.

Svi uređaji u ovoj eko kući biće energetski efikasni, a biće ugrađen i specijalni softver koji će meriti potrošnju električne energije svih aparata u kući. Kuća će biti i izolovana kako bi se postigla dodatna ušteda energije.

Ova eko kuća poseduje i energetski pasoš, a svi zainteresovani imaće priliku da se upoznaju sa svim informacijama u vezi eko kuće, uključujući i povljne linije za kreditiranje.

Osim eko kuće,na Organic Live Fest-u biće predstavljeni i različiti zeleni projekti koji promovišu energetsku efikasnost.

Sandra Jovićević