Eko dizajn neusmerenih sijalica za domaćinstva

 

Foto: Milisav Pajević

Foto: Milisav Pajević

Ministarstvo ekonomije Crne Gore u saradnji sa upravama za inspekcijske poslove i carina, intenzivno radi na obezbeđivanju mehanizama za kontrolu primene propisa kojim se uređuju zahtevi eko dizajna proizvoda koji utiču na potrošnju energije.

Na sastanku, koji su prošle sedmice održali predstavnici te tri institucije, razgovarano je o primeni Pravilnika o zahtevima za eko dizajn neusmerenih sijalica za domaćinstva, u skladu sa kojim je od 1. jula zabranjen uvoz i stavljanje na tržište neusmerenih sijalica sa žarnom niti od 100 vati (W) i više.

Iz Ministarstva ekonomije kazali su agenciji Mina-business da su, zahvaljujući brojnim radionicama održanim u proteklih nekoliko meseci, tržište, ali i inspekcijski organi, dobro pripremljeni za primenu te stavke iz pomenutog Pravilnika.

– Ne očekujemo poteškoće u primeni i poštovanju ovog, a od januara naredne godine i ostalih pravilnika koji se tiču zabrane stavljanja na tržište energetski neefikasnih tehnologija, rekli su iz Ministarstva ekonomije Crne Gore.

Važna je, kako se dodaje, činjenica da veliki broj crnogorskih uvoznika i distributera proizvode već nabavlja iz zemalja Evropske unije (EU), u kojima su pravilnici te vrste na snazi punih šest godina, što znači da veliki broj uređaja koji se mogu naći u Crnoj Gori već ispunjavaju zahteve energetske efikasnosti.

Ministarstvo će, kako su saopštili njegovi predstavnici, zajedno sa upravama carina i za inspekcijske poslove, a u cilju zaštite građana i smanjenja utroška električne energije, intenzivno pratiti njihovu primenu.

Pravilnikom o zahtevima za eko dizajn neusmerenih sijalica za domaćinstva zabranjuje se stavljanje na tržište klasičnih sijalica sa žarnom niti od 100 W i veće, ali ne i prodaja onih koje su se do datuma primene Pravilnika već našle na tržištu. Na ovaj način, distributerima je omogućeno da prodaju zalihe sijalica koje su uvezli do 1. jula, a zabranjuje se uvoz, odnosno stavljanje na tržište ove vrste sijalica nakon pomenutog datuma, kazali su iz Ministarstvo ekonomije Crne Gore.

Milisav Pajević