EK: Hrvatska je na poslednjem mestu u pogledu recikliranja komunalnog otpada

Region | Upravljanje otpadom

Najveći izazov za Hrvatsku u području zaštite okoline  jeste poboljšanje upravljanja otpadom, posebno u pogledu recikliranja komunalnog otpada, u čemu je Hrvatska na poslednjem mestu  među državama članicama, objavila je u ponedeljak Evropska komisija.

Komisija je u ponedjeljak objavila pregled aktivnosti u području zaštite okoline, uključujući izveštaj za svaku od 28 zemalja članica, u kojima su sažeto prikazane njihove jake strane, prilike za poboljšanje i njihove slabosti.

Stopa recikliranog komunalnog otpada u Hrvatskoj je, prema podacima za 2014. samo 17 % i od nje su lošije samo Rumunija (16 %), Malta i Slovačka po 12 %. Evropski prosek je 44 %.

„Hrvatska zaostaje za ostvarivanjem ciljeva EU-a u pogledu otpada. Suštinski razlozi za to su nedovoljno planiranje upravljanja otpadom, slabi podsticaji za upravljanje otpadom prema hijerarhiji otpada. Zatim, nedovoljno odvojeno prikupljanje otpada (od vrata do vrata), nedostatak jasne raspodele zadataka i koordinacije između različitih upravnih nivoa kao i slab kapacitet sprovođenja.

Hrvatska je kasnila u donošenju nacionalnog plana upravljanja otpadom i programa sprečavanja otpada (rok je bio 31. decembar 2014., a donesen je u januaru 2017.) koji se smatraju potrebnim alatima za odražavanje postojećih politika i izradu strategije za ostvarenje ciljeva EU-a u pogledu upravljanja otpadom“, navodi Komisija.

Izvor: hina.hr

V.Vukajlović