Egipat ukida subvencije za gorivo u naredne tri godine

Svet

egipat-kairoEgipat planira da u naredne tri godine postepeno ukida subvencije za gorivo, i u tom smislu namerava da već u fiskalnoj 2016/17. poveća cene svih goriva tako da one pokrivaju 65 odsto stvarnih troškova što će smanjiti nivo državnih dotacija, izjavila su dva izvora iz vlade u Kairu za Reuters.

Benzin od 92 oktana u Egiptu se sada prodaje po ceni koja pokriva 58 odsto troškova proizvodnje, dok cena 80-oktanskog benzina pokriva 57 odsto troškova, a dizela oko 53 procenta, navodi britanska agencija.

U borbi da oživi svoju ekonomiju, nakon što je ustanak iz 2011. podrio poverenje ulagača i odbio turiste i strane investitore, Egipat pokušava da smanji rashode za subvencije koje „jedu“ državni budžet.

Zvanični Kairo je postigao sporazum sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o trogodišnjem programu kreditiranja vrijednom 12 milijardi dolara, koji tek treba da dobije konačno odobrenje Izvršnog odbora MMF-a.

Isplata je vezana za napredak sprovođenja različitih reformi, uključujući smanjenje subvencija, uvođenje poreza na dodatu vrednost (PDV) i prelazak na fleksibilniji režim deviznog kursa.

„Ono što je nedavno dogovoreno sa misijom MMF-a u Egiptu jeste ukidanje subvencija za gorivo u roku od tri godine“, rekao je za Reuters jedan od zvaničnika, koji je želio da ostane anoniman.

Portparol u Ministarstvu za naftu izjavio je da „odluka o tome još nije objavljena“. Egipat je smanjio izdvajanja za subvencije za gorivo u julu 2014. godine, u okviru petogodišnjeg plana povećanja cena benzina i dizela do 78 odsto, ali plan nije realizovan u 2015/16. godini.

U aprilu ove godine, vladini zvaničnici su saopštili da je sada u planu da se smanje rashodi za subvencije za gorivo za gotovo 43 odsto u budžetu za 2016/17.

“Izdaci za naftne subvencije pali su na 55 milijardi egipatskih funti (6,2 milijarde dolara) u 2015/16. godini sa 71,5 milijardi funti prethodne godine.

Egipat namerava da sreže subvencije za naftne derivate na oko 35 milijardi funti u tekućoj finansijskoj godini”, dodaje britanska agencija.

Izvor: energetika.ba

Vesna Vukajlović