Efikasne kineske silicijumske solarne ćelije

Svet

Efikasne kineske silicijumske solarne celijeKompanija „Trina Solar” čija je oblast delovanja solarna energija razvila je silicijumske solarne ćelije čija je efikasnost 24,4 odsto.

Ova kompanija je finansirala dvogodišnje istraživanje uz doprinos australijske kompanije „PV Lighthouse”, dok su ćelije razvili naučnici Centra za održivi razvoj Nacionalnog Univerziteta u Australiji (Australian National University-ANU) u saradnji sa Istraživačkim institutom za solarnu energiju iz Singapura (Solar Energy Research Institute of Singapore-SERIS). Ove visoko efikasne silicijumske ćelije imaju i pozitivne i negativne kontakte na zadnjoj površini, što dozvoljava da površina koja je okrenuta suncu bude potpuno crna bez metalnih elektroda koje su prisutne na većini ovakvih ćelija, a to omogućava da se dobije više električne energije.

Ćelije su prošle nezavisni test labaratorije „Fraunhofer CalLab” iz Nemačke, a kompanija „Trina Solar” razvija njihovu komercijalnu verziju. Silicijumske ćelije za masovnu proizvodnju bi trebalo da imaju efikasnost od oko 22 odsto, dok bi paneli bili snage 238W.

S.J.