Edita Đapo: Rok GIKIL-u 14 dana da nabavi opremu i uloži u zaštitu životne sredine

Vesti | Region

 

Foto: FENA

Foto: FENA

U sedištu kompanije Global Ispat Koksna industrija Lukavac (GIKIL) d.o.o. Lukavac juče je održan sastanak federalne ministarke zaštite životne sredine i turizama Edite Đapo, direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove Anisa Ajdinovića i načelnika Lukavca Edina Delića sa menadžmentom ove kompanije.

Razgovarano je o ekološkoj katastrofi koju je GIKIL proizveo nepoštovanjem Zakona o zaštiti okoliša Federacije BiH i mera zaštite životne sredine propisanih okolišnom dozvolom.

Fabrici preti zatvaranje ukoliko ne pronađu način za nova ulaganja u neophodnu opremu kojom bi i vlasnici i radnici pokazali delimičnu odgovornost i sprečili ekološke katastrofe.

Ministarka zaštite životne sredine i turizama FBiH Edita Đapo nije krila svoje nezadovoljstvo postojećim stanjem u GIKIL-u.

Naglasila je kako nisu zadovoljeni uslovi za dobijanje okolišne dozvole i da sadašnja situacija ide u prilog zatvaranju ove fabrike. Ipak, ministarka je svesna da bi takav potez bio udar na ekonomiju Tuzlanskog kantona i Federacije BiH, ali da isto tako pola miliona stanovnika užeg i šireg područja opštine Lukavac ne smeju biti taoci oko hiljadu zaposlenih osoba u GIKIL-ovim postrojenjima.

– Njih inspektor može zatvoriti čak i danas. Po Zakonu o zaštiti okoliša, okolišna dozvola važi pet godina i oni su uložili zahtev za novu, a to je samo jedan od dokumenata potreban za rad. Problem koji još imamo s GIKIL-om zbog kojeg će, verovatno, morati biti sankcionisane određene osobe, čime se sada bavi Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, odnosi se na neprestano ispuštanje otrova i kiselina u Spreču, kazala je ministarka Đapo.

Foto: FENA

Foto: FENA

Iz Federalne inspekcije odlučni su u tome da GIKIL ne radi po zakonu, kao i da zbog toga mora snositi sankcije.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović istakao je da GIKIL danas radi bez odobrenja.

–  Pitam vas da li bilo koja delatnost, kao što su, na primer, prodavnica obuće, robe široke potrošnje i slično, mogu raditi bez odobrenja nadležnog organa. Ne može raditi, a ne može ni GIKIL, kazao je Ajdinović.

U inspekcijama tvrde da se Global Ispat Koksna Industrija Lukavac dosad pokazala kao najnedisciplinovanija kompanija na teritoriji cele Bosne i Hercegovine.

–  Zaključci sa ovog sastanka ne mogu puno uticati na Federalnu upravu za inspekcijske poslove i na postupajuće inspektore u ovom slučaju, istakao je Ajdinović.

Iz GIKIL-a poručuju da su spremni za nova ulaganja do kraja ove godine, kao i da su predali novi zahtev za dobijanje okolišne dozvole.

– Imamo odobrenje našeg Nadzornog odbora na iznos od 5,7 miliona KM u šest meseci ove godine i nadamo se da ćemo dobiti dodatna odobrenja u narednom periodu. U saradnji sa svima kojih se ovo tiče nadamo se da ćemo uspostaviti odgovarajući plan koji će biti prihvatljiv Ministarstvu i koji će osigurati kontinuirano poslovanje GIKIL-a, kazao je generalni direktor GIKIL-a Debasiš Gangulij.

Načelnik Lukavca Edin Delić mišljenja je da je zatvaranje fabrike poslednje rešenje, ali da se na GIKIL moraju izvršiti pritisci kako bi kompanija bila revitalizirana i radila u skladu sa zakonom.

Uprkos brojnim problemima, imajući u vidu i zaposlene u ovoj fabrici, GIKIL-u je pružena  nova mogućnost, od oko 14 dana, za nova ulaganja u neophodnu i preko potrebnu opremu kojom bi pokazali delimičnu odgovornost i prema prirodi, ali i građanima, saopšteno je iz Federalnog ministarstva zaštite životne sredine i turizma.

Milisav Pajević