Edita Đapo: Prirodne lepote i potencijali Bosne i Hercegovine su jedinstveni

Vesti | Region

 

Foto: Federalno ministarstvo zaštite životne sredine i turizma

Foto: Federalno ministarstvo zaštite životne sredine i turizma

Federalna ministarka zaštite životne sredine i turizma Edita Đapo juče je u sedištu ovog ministarstva, potpisala ugovore sa direktorima javnih ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim područjima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ove ustanove su dobile sredstva na osnovu Javnog poziva za odabir korisnika pod nazivom.“Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – Akcioni plan Strategije okoliša“ za 2018. godinu, u programu Sufinansiranje projekata zaštite prirode u Federaciji BiH, u ukupnom iznosu od 300.000 KM.

Javni poziv je raspisan sa ciljem ispunjenja aktivnosti Federalne strategije zaštite životne sredine.

Odabrani projekti imaju naučno-istraživački karakter i njihovo sprovođenje će doprineti očuvanju biodiverziteta i geodiverziteta Federacije BiH, a ovakvim finansiranjem biće unapređen i rad javnih ustanova u održivom upravljanju zaštićenih područja.

Ugovore je potpisalo pet javnih ustanova koje upravljaju zaštićenim prirodnim područjima u Federaciji BiH i to Javna ustanova za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo, JU Zaštićeni pejzaž Konjuh Banovići, JP Park prirode Blidinje d.o.o. Masna Luka – Posušje, JP Vjetrenica – Popovo polje Ravno i Javno poduzeće Park prirode Hutovo blato d.o.o. Čapljina.

– Prirodne lepote i potencijali Bosne i Hercegovine po mnogo čemu su jedinstveni i naša je obaveza da ih što bolje čuvamo i promovišemo, naglasila je ministarka Edita Đapo i čestitala na predloženim dobrim projektima, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Milisav Pajević