EcoHub: Ženske snage u zaštiti životne sredine

Vesti | Srbija

EcoHub (@ecohubsrbija) je mlada ekološka organizacija koju su pre nekog vremena osnovale bivše studentikinje ekologije i zaštite životne sredine na Biološkom fakultetu, Marija Ristić i Anja Čarapić. Posle nekog vremena dobile su i pojačanje Ivane Mladenović, studentkinje molekularne biologije.

Devojke je povezala zajednička vizija edukacije lokalne zajednice na polju zaštite životne sredine, kroz umrežavanje mladih i različite projekte i predavanja.

Foto: EcoHub

Odlučile su da razvoj ekološke svesti u Srbiji uzmu u svoje ruke pa su do sada samostalno organizovale nekoliko seminara i meetup-ova na goruće zelene teme. Događaje je posetilo preko 200 ljudi različitih starosnih grupa, a njihovo mesto okupljanja bio je klub AlternAktiva u Beogradu.

Posebno su ponosne na projekat Eko-radionice koji je omogućio perspektivnim studentima ekologije da dobiju više nego potrebnu praksu i u periodu od tri meseca budu eko-mentori đacima u odabranim beogradskim osnovnim školama. Zadatak mentora bio je da kroz pravljenje ekološkog kirikuluma i organizovanje praktičnih radionica prošire znanja osnovaca na teme reciklaže, klimatske promene, retkih i ugroženih vrsta u našoj zemlji… Imali su podršku predmetnih nastavnika i Marije, Anje i Ivane. Koliko veruju u svoju viziju „održive“ Srbije svedoči i činjenica da su sve materijale potrebne studentima, ove mlade i ambiciozne cure do sada kupovale iz sopstvenog džepa.

Foto: EcoHub

Predsednica udruženja, Marija Ristić, navodi da je u prvom talasu projekta učestvovalo 26 studenata Biološkog fakulteta i preko 300 mališana, te da je program pomogao studentima da steknu praktične veštine i pedagoška znanja jer će upravo neki od njih biti budući učitelji.

Novi talas Eko-radionica trajaće od aprila do kraja juna 2018. godine. Privukao je duplo više zainteresovanih u odnosu na prvi. Do sada je prikupljeno preko 50 studentskih prijava što je pokazalo da je zainteresovanost za ekološke aktivnosti u Srbiji prisutna i da je tlo plodno i za organizaciju eko-hakatona što im je sledeći planirani korak za promociju zaštite životne sredine.

EcoHub nastavlja da traga za partnerom ili sponzorom koji će pomoći da se projekat proširi na nacionalnom nivou i u njega uključi još više fakulteta i osnovnih škola.

Za predlog saradnje možete ih kontaktirati na: office.ecohub@gmail.com.