EBRD obezbedila kredit za izgradnju dalekovoda između Albanije i Makedonije

Region

Evropska-banka-za-obnovu-i-razvoj

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je da je obezbedila kredit u iznosu od 37 miliona evra za izgradnju dalekovoda između Makedonije i Albanije kojim bi trebalo da bude poboljšana efikasnost mreže makedonskog operatera prenosnog sistema električne energije (MEPSO).

Kako je istaknuto u saopštenju, kredit će biti iskorišćen za izgradnju makedonskog dela 400kV dalekovoda od Bitolja do albanske granice sa trafostanicom u Ohridu. MEPSO će osigurati da prenos električne energije bude energetski efikasan i da budu korišćene najbolje moguće tehnologije.

Direktor EBRD za Zapadni Balkan gospođa Holger Muent izjavila je da je ova investicija značajna za razvoj regionalnih tržišta električne energije i promovisanje energetske sigurnosti. Dodala je da je se očekuje da projektom bude povećano korišćenje obnovljivih izvora energije i budu smanjeni operativni troškovi u okviru ova dva sistema električne energije.

Projekat izgradnje energetske interkonekcije između Makedonije i Albanije deo je inicijative Evropske komisije da se uspostavi prenos električne energije između Bugarske, Makedonije, Albanije, Crne Gore i Italije, uključujući i podmorski kabal ispod Jadranskog mora, navedeno je u saopštenju Evropske banke za obnovu i razvoj.

Sandra Jovićević

foto: glassrbije.org