EasyJet planira da u svoju flotu uvede električne avione (VIDEO)

Mobilnost

Britanska niskotarifna avio-kompanija EasyJet je u sredu saopštila da je ove godine sarađivala sa američkom kompanijom Wright electric i napravila prototip elektičnog aviona sa dometom od 539km (335milja). Novi električni avioni mogli bi da pokriju oko 20% letova ove kompanije.

– Mi i Wright Electric imamo zajedničku ambicijiu da radimo na održivijem avio-saobraćaju. Kao što smo videli na primeru automobilske industrije, avionska industrija će težiti električnoj tehnologiji kako bi smanjila svoj negativan uticaj na životnu sredinu – izjavila je Karolin Mekol, izvršni direktor EasyJet-a.

Takođe je rečeno da je njihova saradnja sa američkom kompanijom deo šire strategije za dekabornizaciju i smanjenje buke iz aviosaobraćaja.

– Po prvi put možemo predvideti budućnost avio-saobraćaja bez mlaznog goriva i uzbuđeni smo što smo deo toga. Sada više nije pitanje da li će biti električnih aviona nego kada – rekla je Mekol.

Evropska komisija je opisala vazduhoplovstvo kao jedan od najbrže rastućih izvora emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Trenutno se sve čini kako bi se rešilo ovo pitanje. Prošle godine je ne primer Solarni Impuls 2 postao prvi avion koji je proputovao ceo svet koristeći samo solarnu energiju.2011 je aviokompanija KLM, obavila svoj prvi komercijalni let koristeći biogorivo. U septembru 2016 aviokompanija je rekla da je potpisala trogodišnji ugovor za letove iz Los Anđelesa na biogorivo.