“Dženeral motors“ predstavio futurističko leteće vozilo

Mobilnost

Promo: Cadilac

Novi leteći “kadilak” kompanije “Dženeral motors“ je vozilo koji se kreće bez vozača, vertiklano poleće i spušta se i vozi putnike “vazdušnom linijom”.

Ovo futurističko vozilo, tehnički je dron, koji je predviđen za vožnju jednog putnika. Potpuno je autonoman, električan, može da putuje brzinom od oko 90 kilometara na sat. Sastavljen je od ultra laganog kućišta, sadrži bateriju i motor od 90 KW.

Viši izvršni direktor “Dženeral motorsa“ opisao je da je novi “kadilak“ kao “koncept budućnosti ličnog prevoza“, prenosi Rojters.

Pored letećeg “kadilaka” predstavljen je porodični električni “kadilak” šatl.

Autonomni šatl ima prednja i zadnja klizna vrata i panoramski stakleni krov i iz kompanije navode da “uskoro stiže”. Opremljen je biometrijskim senzorima, ima sistem glasovne poruke i prepoznavanje pokreta rukom, čelni ljudi odbili su da otkriju više detalja o novim automobilima. 

Potražnja za električnim automobilima iz godine u godinu je sve veća, jer ova vozila ne koriste fosilna goriva, pa samim tim nema emisije štetnih gasova. Tako je kompanija Tesla u 2020. godini napravila neverovatnih 500.000 električnih vozila.

Sigurno je da će u jednom trenutku prestati proizvodnja automobila sa motorima na unutrašnje sagorevanje i da će vazdušna vozila postati uobičajeni prizor u svetskim metropolama.

Milica Radičević