„General Electric“ i dalje zainteresovan za ulaganje u OIE u Srbiji

Srbija

Dženeral Elektrik i dalje zainteresovan za ulaganje u OIE u SrbijiMinistar energetike, razvoja i zaštite životne sredine prof. dr Zorana Mihajlović u ponedeljak se sastala sa predstavnicima kompanije „General Electric“. Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima ulaganja ove kompanije u energetiku Srbije, tačnije u oblast obnovljivih izvora energije, u revitalizaciju trafo stanica starijih od 25 godina, kao i u izgradnju gasnih stanica u projektu „Južni tok“.

Podsetimo, kompanija „General Electric“ je i ranije bila zainteresovana za ulaganje u Srbiju, posebno u oblast obnovljivih izvora energije. Pre izvesnog vremena, čelnici ove kompanije imali su u planu izgradnju vetroparka u Srbiji čija bi vrednost bila veća od 300 miliona evra. Međutim, početak ove investicije se više puta odlagao, a poslednji put u julu prošle godine zbog toga što investitor nije bio zadovoljan modelom ugovora o otkupu električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora.

S obzirom da će uskoro biti usvojen Nacrt novog Zakona o energetici koji će doneti olakšice investitorima u obnovljive izvore energije, ova oblast postaje sve privlačnija i pristupačnija za ulaganje, tako da je moguće očekivati kapitalne investicije kompanije „General Electric“ u OIE u Srbiji.

S.J.
Foto: merz