Dve trećine domova u Velikoj Britaniji ne ispunjava ciljeve energetske efikasnosti

Prema nedavnim proračunima, više od 12 miliona domova u Velikoj Britaniji nije na odgovarajućem nivou kada je reč o zadovoljenju dugoročnih ciljeva zemlje po pitanju energetske efikasnosti. Većina domaćinstava zato troši više za račune i pritom emituje veće količine ugljen-dioksida u atmosferu.

Naime, stručnjaci tvrde da su neophodne brze mere renoviranja i obnove, jer je veliki broj kuća sagrađen pre 1990. godine.

Foto-ilustracija: Unsplash (Christopher Harris)

Britanija je postavila cilj postizanja nulte emisije ugljen-dioksida do 2050. Ipak, čak dve trećine domova joj u tome odmaže.

Kuće su se ocenjivale na skali od A do G, pri čemu je najviši stepen A ukazivao na stambene prostore koji se odlikuju veoma visokom stopom energetske efikasnosti, ujedno sa nižim računima i manjim ugljeničnim otiskom. Vlada je, za početak, odlučila da do 2035. godine nadogradi što veći broj domova do nivoa C, odnosno stepena koji je iznad proseka. Na taj način će do 2030. gotovo svi dostići isti standard.

Prema godišnjim podacima o emisiji gasova sa efektom staklene bašte za 2018. godine, količina ugljen-dioksida koja je proizvedena u domaćinstvima širom zemlje, bila je veća od one proizvedene u elektranama.

Vlast planira veća ulaganja u pojačanje mera energetske efikasnosti u domovima. Planirano je ulaganje više od 320 miliona funti u toplotne pumpe i toplotne mreže. Takođe, posebno se obraća pažnja na domaćinstva u ruralnim oblastima, naročito u Engleskoj i Velsu, koja se još uvek služe gorivima iz „prljavih“ izvora.

Škotska i Vels pružaju dodatna sredstva za mere, uključujući kredite sa niskim kamatama za one koji imaju mogućnost plaćanja, i besplatne mere za domaćinstva sa malim prihodima kojima preti siromaštvo

Radi se na tome da se primena novih tehnologija, koje su izuzetno efikasne, ali i nešto skuplje, prilagodi  velikom broju domaćinstsva.

Jelena Cvetić