Dušan Bajatović: Izgradnja gasovoda kroz Srbiju počeće u martu

Vesti | Goriva | Gas

Generalni direktor Javnog preduzeća „Srbijagas“ Dušan Bajatović izjavio je danas da bi izgradnja gasovoda kroz Srbiju trebalo da počne u martu, a da je završetak radova predviđen za 15. decembar ove godine.

Foto: JP „Srbijagas“

Magistralni gasovod kojim treba da se doprema gas iz „Turskog toka“ potpuno će biti u funkciji do aprila, rekao je Bajatović gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

– Ako sve bude u redu, mi ćemo u periodu između 15. i 31. marta krenuti da radimo i sve je spremno za ono što je tražio predsednik Rusije Vladimir Putin i što su se Putin i predsednik Srbije Aleksandar Vučić dogovorili i što piše u dokumentima Agencije za energetiku, rekao je Bajatović.

On je dodao da će gasovod kroz Srbiju graditi srpsko-rusko preduzeće „Gastrans“.

– Zajedničko srpsko-rusko preduzeće „Gastrans“ će graditi gasovod interkonektor od Bugarske do Mađarske sa tri izlazna mesta za potrebe srpskog tržišta, potrebe Republike Srpske i BiH. Ulazna tačka je na granici sa Bugarskom u okolini Zaječara, trasa je vrlo slična trasi „Južnog toka“. Izlaz je kod Horgoša prema Mađarskoj. Ulazne tačke su usaglašene, i sa Mađarskom i sa Bugarskom stvari dobro stoje, istakao je direktor JP „Srbijagasa“.

On je dodao da se u ovom trenutku radi na projektovanju.

– To je jedna posebna pravna procedura da bi se taj projekat uopšte desio. Do sada je obezbeđeno od strane akcionara negde po 150 miliona evra, što znači da će uskoro na računu kompanije biti 300 miliona evra za davanje avansa. Kako ćemo dalje finansirati razgovaramo sa finansijskim institucijama. Biće sigurno projektno finansiranje na period od 20 godina, a možda i kraće u zavisnosti kojim tempom vraćamo novac. Značajno ćemo smanjiti transportne troškove, imaćemo povećanu stabilnost kad je u pitanju snabdevanje gasa. Turska je već počela da gradi 130 kilometara do bugarske granice, a Bugari grade prvih 40 kilometara, objašnjava Bajatović.

Prema njegovim recima, za početak radova čeka se mišljenje Energetske zajednice (EZ) koje se očekuje početkom februara.

– Čekamo, prvih dana februara biće dato mišljenje EZ, a nakon toga će naša agencija dati konačno rešenje“, rekao je direktor „Srbijagasa.

On je dodao da će se u međuvremenu uraditi interkonekcija Niš-–Dimitrovgrad-Sofija, a da su u toku i pripreme za interkonekciju sa Rumunijom.

Bajatović ističe da se cena gasa u toku ove grejne sezone neće povećati.

– Neće biti velikog povećanja cene gasa u toku ove godine. U toku ove grejne sezone sigurno, a verovatno ni do kraja godine neće biti ozbiljnijih, tačnije nikakvih korekcija cene gasa. Postoji pritisak da se ona malo podigne, ali „Srbijagas“ je u prethodnih par godina poslovao odlično i u ovom momentu delimo tu neku vrstu troška sa 36 distributera. Taj trošak koji dolazi zbog neadekvatne cene mi za sada možemo efikasno da podnesemo a da ne ugrozimo tekuću likvidnost „Srbijagasa“, objašnjava Bajatović.

On je dodao da se radi i na gasifikaciji domaćinstava.

– U nekoliko opština radimo na gasifikaciji domaćinstva onoliko koliko u ovom momentu to dozvoljava tekuća likvidnost „Srbijagasa“, i zaista se trudimo da maksimalno optimizujemo snadbevanje gasom, pre svega velike industrijske zone i tamo gde se očekuje izgradnja većih fabrika, napomenuo je Bajatović.

Izvor: Tanjug

Milisav Pajević