Dušan Bajatović: Gasa ima dovoljno i za domaćinstva i za privredu

Vesti | Gas

 

Foto: JP „Srbijagas“

Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović izjavio je da će gasa tokom zime biti čak i ako dođe do prekida isporuke iz Rusije preko teritorije Ukrajine, o čemu se priča, a što se za sada ne očekuje.

Bajatović je za „Politiku“ od utorka rekao da gasa ima dovoljno i za domaćinstva i za privredu, da se trenutno u podzemnom skladištu „Banatski Dvor“ nalazi oko 450 miliona kubika gasa i da su uz to ugovorene dovoljne količine sa ruskim „Gaspromom“.

On je objasnio da Srbija po svim parametrima od „Gasproma“ kupuje najjeftiniji gas, s tim što se cena posle preuzimanja na ukrajinsko-mađarskoj granici povećava zbog visokih troškova tranzita.

– „Gasprom“ nam ne naplaćuje kazne za naručeni, a ne preuzeti gas, što je velika stavka za „Srbijagas„, ali je cena prolaza kroz Mađarsku i dalje višestruko veća nego za druge zemlje koje koriste ovaj pravac, rekao je Bajatović.

Danas i sutra u Sankt Peterburgu razmatraće se dve opcije proširenja skladišta gasa „Banatski Dvor“ – na 750 miliona ili milijardu kubika, najavio je Bajatović i ocenio da bi to Srbiji obezbedilo visoku energetski stabilnost.

Izvor: FoNet/Politika/Danas

Milisav Pajević