Dugoročna ušteda uz pomoć biomase u Prijedoru

Region | Biomasa

biomasa

Gradonačelnik Prijedora gospodin Marko Pavić izjavio je da je opravdanost prelaska Prijedora sa mazuta na biomasu neupitna sa finansijskog aspekta. Kako je istakao, iako je cena grejanja za potrošače ostala ista, „Toplana“ će uštedeti značajna sredstva na nabavci biomase. On je podsetio da je „Toplana“ ranije izdvajala oko 5,5 miliona KM za nabavku mazuta za grejanje, a ukupan prihod „Toplane“ bio je 4,5 milion KM. Dodao je da nabavka biomase za grejanje košta oko 1,8 miliona KM, što je tri puta manje od nabavke mazuta.

Gospodin Pavić je istakao i da će ova investicija dugoročno dovesti do značajnih ušteda, kao i da cena grejanja nije smanjena zbog finansijskih obaveza koje „Toplana“ mora da izmiri. Naveo je i da postoji prostor za nove investicije kao što su proširenje toplovodne mreže ka naseljima koja nisu priključena na daljinsko grejanje.

Podsetimo, toplana na biomasu u Prijedoru puštena je u rad 21. decembra 2015. godine. Projekat je realizovan za manje od godinu dana,a vrednost investicije iznosila je 9 miliona evra, od čega je 7 miliona evra bio kredit Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), dok je ostatak donacija Švedske međunarodne agencije za razvoj (SIDA).

Sandra Jovićević

foto: naslovi.net