Državni sekretar Ivan Karić na skupu „Partnerstva Italije na Balkanu“

Italijanska agencija za spoljnu trgovinu, trgovinsko odeljenje Ambasade Italije (ICE), 18. aprila 2018. godine u „Palati Italija“ u Beogradu, organizovala je skup pod nazivom „Partnerstva Italije na Balkanu“.

Konferencija koja je okupila predstavnike više od 30 italijanskih kompanija, posvećena je mogućnostima saradnje između italijanskih i srpskih kompanija u sektorima zaštite životne sredine i obnovljivih izvora energije.

Skupu je prisustvovao državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Ivan Karić, koji je ovom prilikom ukazao na značaj unapređenja zajedničke saradnje dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine. Intenziviranjem saradnje dveju zemalja u oblasti zaštite životne sredine otvaraju se mogućnosti za usvajanje novih znanja i uspešnih praksi u ovoj oblasti, koji vode ka ostvarivanju obostranih razvojnih interesa, ali istovremeno i pristupanju Srbije članstvu u EU, istakao je Karić.

Ovom prilikom italijanske kompanije su dobile informacije o mogućnostima i poslovnim prilikama u okviru ovih značajnih sektora u Srbiji, o razvojnim planovima i projektima koje je Vlada Srbije definisala kao prioritetne, i ujedno o projektima koje finansijski pomažu glavne evropske i međunarodne institucije. Istovremeno, predstavljena su italijanska iskustva i dostignuća u oblasti zaštite životne sredine i iskustvima u korišćenju evropskih fondova.

izvor: ekologija.gov.rs

Sandra Jovićević