Drvena garaža u Danskoj doprinosi postizanju ugljenične neutralnosti

Vesti | Energetska efikasnost | Svet

Foto: Facebook (screenshot)

Dva danska arhitektonska studija „Open Platform“ i „JAJA Architects“ pobednici su takmičenja za dizajn prve danske drvene garaže koja će se graditi u gradu Arhus. Dizajnirana u cilju smanjenja emisije ugljen-dioksida, nova višespratna garaža biće izgrađena od greda i stubova od laminiranog furnira (LVL) koje imaju znatno veću čvrstinu od lepljenog lameliranog drveta.

Garaža će većim delom biti prekrivena zelenilom kako bi doprinela ostvarenju danskog cilja postizanja ugljenične neutralnosti do 2050. godine, a osim toga, sa okolnim paviljonima javne i komercijalne namene činiće jedinstvenu „zelenu i kreativnu oazu“ najveće luke i drugog po veličini grada u Danskoj.

„Open Platform“ i „JAJA Architects“ su na projektu garaže koja će se graditi u blizini arhuške Južne luke sarađivali sa kompanijama „Rama Studio“ i „Søren Jensen Engineers“. Garaža će imati šest spratova i ukupnu površinu od 19.300 kvadratnih metara i zauzimaće severoistočnu polovinu parcele kako bi se na njenom preostalom delu osigurao prostor za mali park.

Arhitekte planiraju da u potpunosti stope garažu sa izgledom ovog dela grada i to ugradnjom vertikalnog vrta i sađenjem bujnog zelenila uz bočnu stranu drvenog pročelja. „Zgradu gotovo u potpunosti stapamo s pejzažom i gradimo drvenu konstrukciju kojom će se uticati na smanjenje emisija CO2“, rekao je Nils Lund Pitersen, arhitekta i partner u „Open Platform“. „Uz sadnju nove urbane šume, osiguravamo arhuški doprinos smanjenju emisija CO2.“

Foto: Facebook (screenshot)

Projekat će dodatno smanjiti ugljenični otisak podsticanjem „zelenog“ prevoza. U prizemlju garaže nalaziće se punjači za električna vozila, stajališta i parkirališna mesta za uslugu deljenja automobila, a tu će se iznajmljivati i bicikle. Zgrada će biti dobro povezana s postojećom gradskom infrastrukturom i javnim prevozom, kao i mostom Kulkransporet i jedinstvenom nadzemnom pešačkom stazom koja se proteže kroz Južnu luku i povezuje je s gradom.

Uz ukupno 700 parking mesta, ova drvena garaža će raspolagati i prostorima javne namene površine od 2.000 kvadratnih metara, uključujući teretanu, galeriju i ugostiteljski objekat. Ti prostori će se nalaziti u prizemlju i na prvom spratu nove garaže, kao i u paviljonima parka i uz spoljne stubove i balkone. Nova zgrada neće služiti samo kao garaža, već će postati novo središte aktivnosti i kreativnosti ovog dela grada.

Izvor: S.F./Ekovjesnik