Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije: Giljeva nije mesto za vojni poligon 

Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Članovi i aktivisti Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije su u okviru projekta „Protect Pešter Wetlands!“ obišli su nedavno korišćeni vojni poligon na Giljevi na Pešterskom polju.

“Početkom oktobra ove godine u ataru sela Buđevo tokom 10 dana bilo je smešteno 2.800 pripadnika Vojske Srbije, 150 borbenih i neborbenih vozila, te 40 vazduhoplova. S obzirom na intenzitet višednevnih vežbi u tom periodu pretpostavljamo da je korišćeno više desetina tona eksplozivnih sredstava. Sve to je raspršeno na pašnjacima koji će se i nadalje koristiti za ispašu. Par nedelja nakon manevara na mestu poligona zabeleženo je skoro potpuno odsustvo komunalnog otpada, a od vojne opreme pronađen je samo manji broj čaura”, navodise se u saopštenju Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Kako dalje navode, vidno je masovno korišćenje teške bojeve municije i bombi na okolnim padinama i uzvišenjima, što ne izgleda ni približno loše kao što bi se očekivalo. Tragovi intenzivnog kretanja teške mašinerije su veoma uočljivi. Nije poznato kakvo hemijsko zagađenje je ostalo nakon ovih aktivnosti.

“Sjeničko-pešterska visoravan je zbog svoje izuzetne prirodne vrednosti značajna ne samo za opstanak brojnih ugroženih biljaka i životinja, već i za opstanak lokalnog stanovništva. Pašnjaci u ovom delu Srbije su očuvani u svom najboljem izvornom obliku. Stočarstvo i pašarenje imaju ključnu ulogu u očuvanju stila života koji je sam po sebi ugrožen. Ukoliko ovaj vid bavljenja poljoprivredom izgubi perspektivu sa njim će nestati kultura, tradicija i osetljiva priroda Sjeničko-pešterske visoravni”, kažu u ovom društvu.

Stav Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ostaje da Sjeničko-pešterska visoravan nije dobro mesto za masovne vojne manevre, već da višestruko šteti ovoj uglavnom nezagađenoj ekološkoj i kulturnoj celini.

Izvor: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije