Drugi poziv za podnošenje projekata u okviru Interreg IPA Italija-Albanija-Crna Gora

Vesti | Region

Na Drugi poziv za podnošenje projekata u okviru Interreg IPA prekograničnog programa Italija-Albanija-Crna Gora 2014-2020, koji će biti otvoren krajem februara, potencijalni korisnici mogu kandidovati projekte iz oblasti zaštite životne sredine, kulture, turizma, saobraćaja, konkurentnosti i inovacija, poručio je savetnik zamenice glavnog pregovarača Vučić Ćetković na radionici povodom objave ovog poziva.

Foto: Kancelarija za evropske integracije

– Ukupni budžet ovog Interreg programa je 93 miliona evra, i on pruža odlične mogućnosti za saradnju i razmenu iskustva Crne Gore, Albanije i Italije, ocenio je Ćetković.

On je dodao da će Crna Gore realizacijom projekata iz Prvog poziva poboljšati međujadranski saobraćaj kroz uspostavljanje novih avio linija između Podgorice, Barija, Brindizija i Tirane, kao i pomorskih veza između luka Taranto, Bar, Kotor i Drač.

– Opština Danilovgrad će, kao vodeći partner, raditi na uspostavljanju regionalnog centra, te usaglašavanju nacionalnih planova za upravljanje rizicima u slučajevima poplava i klizišta. Uspostaviće se i zajedničke laboratorije za razmjenu ideja i inovacija u oblasti poljoprivrede, koje će olakšati saradnju malih i srednjih preduzeća i naučne zajednice, i podržati razmjenu inovativnih načina poslovanja između Italije, Albanije i Crne Gore, naglasio je Ćetković.

Rukovodilac Zajedničkog sekretarijata Programa sa sedištem u Bariju Mauro Novelo je istakao da se radionicom žele nadograditi zajedničko razumijevanje i pružiti veoma precizne indikacije ovog targetiranog poziva.

Foto: Kancelarija za evropske integracije

– Prvi prioritet Programa je podrška malim i srednjim preduzećima, unapređenjem okvira za njihovo poslovanje i saradnju u ovim državama. Pored toga, prioritetna oblast je i upravljanje kulturnim nasleđem, u čijoj su osnovi turizam i inovativni proizvodi i industrije. Poziv će biti usmeren i na životnu sredinu i energetsku efikasnost. Jedan od prioriteta biće i održivi transport i izgradnja kapaciteta, pojasnio je Novelo.

Radionicu organizuje Kancelarija za evropske integracije, a učesnici su potencijalni korisnici iz Crne Gore (državne institucije, civilni sektor i lokalne samouprave).

Pomenuti Program obuhvata sredstva iz Evropskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) i Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA).

Za sedmogodišnji period budžet iznosi 92,7 miliona evra, od čega je ukupan iznos bespovratnih sredstava EU na raspolaganju korisnicima u ovom programu 78,8 miliona evra.

Milisav Pajević