Drugi blok TE Pljevlja će se graditi uz drugačije tehničko rešenje

Srbija

Drugi blok termoelektrane u Pljevljima će se graditi, a alternativno rešenje za ovaj projekat podrazumevaće malo drugačija tehnička rešenja i drugačiju finansijsku konstrukciju od prvobitno planirane, kazala je ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić.

Nakon potpisivanja ugovora za izradu Idejnog projekta ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja između Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i STEAG Energy Services, kao i ugovora za rekultivaciju deponije Maljevac između Ministarstva finansija, Ministarstva održivog razvoja i turizma i EPCG, ministarka Sekulić je kazala da je EPCG dostavila Ministarstvu ekonomije svoje viđenje alternativnog rešenja drugog bloka termoelektrane. Ono na šta smo se svi zajednički fokusirali je ekološka rekonstrukcija prvog bloka TEP i sagledavanje kompletnog termoenergetskog kompleksa u Pljevljima. Dakle, rekonstrukcija prvog bloka TE ni na koji način ne isključuje izgradnju drugog bloka TE, ali u svakom slučaju isključuje postojeće tehničko rešenje koje je bilo u prethodnom periodu planirano. To znači – da, drugi blok će se graditi, ali neće se graditi na način na koji je bilo prvobitno planirano, jer postojanje prvog bloka zahteva drugačije tehničko rešenje drugog bloka, kazala je ministarka Sekulić.

Na pitanje novinara da li je, kako se u javnosti može čuti, termoenergija prošlost, ministarka Sekulić je kazala da jeste dobro ulagati u obnovljive izvore i imati diverzifikaciju energenata, ali da jedan elektroenergetski sistem mora počivati na termoelektrani. Ono što je pravilo u Evropskoj uniji jeste da to ne može biti bilo koja termoelektrana i da ne može raditi na bilo kakav način. Mi upravo to činimo: omogućavamo našoj termoelektrani da uz određena ulaganja u ekološku rekonstrukciju ima potpuno izvesnu budućnost. To bi značilo da, ako ovo ne uradimo, morali bismo je zatvoriti posle određenog broja radnih sati, kazala je ministarka Sekulić.

Ona je podsetila da termoelektrane ovog tipa i sa ovakvim karakteristikama, ukoliko se u njih ne uloži, imaju svoje ograničenje, što je u slčaju Te Pljevlja 20.000 radnih sati za naredne tri godine. Namera je da u naredne tri godine našu termoelektranu dovedemo u takav oblik da ona može da radi onoliko koliko je, uz ta ulaganja, predviđeni životni vek, a to je još minimum 20 godina. Tako da našoj termoelektrani ne preti bilo kakvo zatvaranje jer naš elektroenergetski sistem itekako zavisi od TE Pljevlja, kazala je ministarka Sekulić.

Prema njenim rečima, potpisivanje Ugovora za izradu Idejnog projekta ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja doneće dobro i i građanima Pljevalja i građanima Crne Gore, i EPCG. Ovo za građane Pljevalja znači da imamo prvi ugovor na osnovu kojeg ćemo moći da razmišljamo o tenderu, da uđemo u ekološku rekonstrukciju i na osnovu kojeg ćemo moći da obezbedimo toplotni izvor za toplifikaciju Pljevalja. To nam daje mogućnost da već sada razgovaramo i mi, i EPCG, i opština Pljevlja o tome na koji ćemo način realizovati samu toplifikaciju grada, jer smo sigurni da ćemo u naredne tri godine dobiti siguran izvor toplote iz Pljevalja, kazala je ministarka. Sa druge strane, kako je dodala, ono što nam obezbeđuje ekološka rekonstrukcija je siguran izvor električne energije za Crnu Goru.

izvor: mek.gov.me

Sandra Jovićević